Dimitar Popov

Ski alpinist, rock climber and mountain guide. I dedicate my life to climbing and pushing my own limits as well as spreading the climbing vision. Owner and Manager at Ski Hut Gorica - Mavrovo Founder, President &Head Instructor at СКК Вардар- Скопје Former Founder & Head Instructor at ClimbingSchool.mk

Новогодишна ски патрола – Кораб

IMG_5784

Играјќи наоколу со Кораб за последниот ден од годината, некако ни беше најдобар начин да се збогуваме со 2017та, уживајќи во падините на нашата ветена планина, семоќниот Кораб. Навлеговме во територијата на Кораб рано наутро, следејќи го патот пред нас покриен со снег тотално и се препуштивме на оваа снежна чудесна територија. Температурата во пониските зони беше -4°C, додека искачувавме во …

повеќе »

Кораб – Краткодневница – Почетокот на зимата

15591487_mavrovo-outdoor-korab-winter

Убава ледена авантура за време на зимската краткодневница и почетокот на зимата, 21 декември.  Оваа зимска планинарска тура беше последна од нашиот програм за 2016та. Почнуваме да ја одбројуваме новата 2017 и веќе размислуваме за уште повеќе авантури низ мавровската природа!    

повеќе »

Првата ски линија сезона 2017 – Дешат

deshat-ski-touring-1

Сваќајќи дека постои шанса за добри остатоци од снег на планината Дешат, титанот кој се издига над Ростуше и Битуше, отидов со ски опрема да проверам дали постои можност за добри ски линии. На 1640м се сретнав со првиот добар снег за кожи, а продолжи да биде добар и нагоре. Тоа беше се уште првиот слој на снег, малку трансформиран, …

повеќе »
Оди на лентата со алатки