Ilina Arsova

Visual artist, pasionate climber, telemark skier and a big A Adventurist Participated in the Global Sports Mentoring Program hosted by US State Department, ESPNW and the University of Tennessee. In 2013 becomes the first female climber from Macedonia to summit Mount Everest. Main organizer of the Telemark ski events in Macedonia. Owner and Manager at IKAR Hut - Ohrid

Планините и во уметноста!

0-02-04-5e0e41a090f0d03c292cb39405d30351685f9df77bb6aceeef9cfbaba256f66c_full

Планините и во уметноста! Изложбата: Currently: Lurra, на И. Арсова, се отвори во дом на културата Кочо Рацин, Скопје на 27.10.2017 и ќе трае до 03.11.2017. Низ овој серијал слики, цртежи и акварели се прикажани дел од овегодишните сликарски записи инспирирани од планински доживувања на Алпите, Хималаите и поблиските качувачки локалитети. 

повеќе »

Ски телемарк на највисокиот активен вулкан во Европа

image-0-02-05-7b36e27 Ilina Arsova Etna Sicilia

Tелемарк на највисокиот активен вуклан во Европа, Етна 3350м , Сицилиjа Само десетина минути од кога стоевме на врвот на главниот кратер фасцинирани од потентноста на овој сеуште активен вулкан, Етна почна со посилна активност. Веќе скијавме една добра линија со чудна текстура на снег заситена со пепел и  вулкански песок. Правевме пауза на неколку стотини метри под врвот, на …

повеќе »

Вино и телемарк рEVOлуција

image-0-02-05-telemark ski event mavrovo

Февруари месец, освен по виното и денот на вљубените, почнавме да го паметиме и по телемарк скијањето во Македонија. Оваа година како и вообичаено започнавме на падините на Бистра со теренска обука на ски центарот Заре Лазаерски.  Телемарк скијањето како интересн и елегантен начин на скијање всуштност влече корени уште од древните цивилизации во северните земји, кои скиите ги користеле …

повеќе »
Оди на лентата со алатки