Битолчани возобновуваат даунхил патека

На Пелистер битолските ентузијасти кои се занимаваат со планински велосипедизам, ја возобновуваат и средуваат патеката за даунхил на Копанки која одреден период наназад стоеше неупотреблива. Ентузијазмот под Пелистер само се надградува, па покрај активностите за возобновување планинарски патеки, домови, ски клубови, на листата на тековни активности се појави и средување на велосипедски патеки.

“Повторно се враќа ентузијазмот и желбата да се врати стариот сјај на патеката, па за таа цел активно се работи на тоа. Постои голема желба следната година на пролет да се реализира натпревар во даунхил, па ќе се работи максимално да се оствари таа замисла” ни пренесе Петар Тасевски.

Средени даунхил патеки низ современите ски центри се стандардна туристичка понуда која претставува соодветна замена после снежниот период низ планините. Можете да замислите што се нудат Пелистер, Шар Планина, Водно, Крушево доколку постојат функционални патеки и лифтови кои би ги опслужувале сите оние кои сакаат “језив” адреналин.

На Водно, од страна на скопските велосипедисти кои практикуваат даунхил, активно се користи гондолата, но нејзиното половично решение Средно – врв на Водно засега не нуди заокружен систем како понуда во која велосипедистите би пристапувале на планината од самиот град и не би било потребно возило за да се довлечкате до Средно Водно. Во овој дел важноста за безбедно користење на планинарските патеки е од големо значење имајќи го во предвид несогласувањето меѓу таборот на планинари искачувачи и велосипедистите кои со големи брзини ги спуштаат истите тие патеки надоле. Засегнатите страни во координација со надлежните општински власти потребно е да реализираат маркација и јасно одвојување на планинските од велосипедските патеки со цел да се избегнат несакани инциденти.

22861618_aj da vozime mtb pelister kopanki 23120137_aj da vozime mtb pelister kopanki 23120197_aj da vozime mtb pelister kopanki 23120235_aj da vozime mtb pelister kopanki 23213307_aj da vozime mtb pelister kopanki 23213159_aj da vozime mtb pelister kopanki 23157463_aj da vozime mtb pelister kopanki 23157185_aj da vozime mtb pelister kopanki 23155203_aj da vozime mtb pelister kopanki 23155124_aj da vozime mtb pelister kopanki 23120378_aj da vozime mtb pelister kopanki 23213396_aj da vozime mtb pelister kopanki 23215464_aj da vozime mtb pelister kopanki 23215478_aj da vozime mtb pelister kopanki 23215515_aj da vozime mtb pelister kopanki 23215682_10155163799432404_237825095845404647_o 23215718_10155163767177404_7554095468672658728_o 23215819_10155163742547404_4223026512829048774_o 23270261_10155163758137404_3541947685876987044_o 23215834_10155163751077404_9126499039919695613_o 23270476_aj da vozime mtb pelister kopanki 23270579_aj da vozime mtb pelister kopanki 23275524_aj da vozime mtb pelister kopanki 23331149_aj da vozime mtb pelister kopanki 23334246_aj da vozime mtb pelister kopanki

За skimacedonia

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Оди на лентата со алатки