Вести

Вандали ја “реновираа” планинарската кула на Титов Врв

20507311_planinarska kula titov vrv argentus maunt

Непозната група на сторители со оштетени умови решија планинарската кула на Титов Врв, Шар Планина, да ја сведат на нивно ниво, односно онеспособена, уништена, искршена, негостољубива кула без можност истата да помогне да ги заштити планинарите од суровите временски услови тогаш кога ќе затреба. Планинарската кула која е лоцирана на самиот врв на 2748 метри, минатата година од членовите на …

повеќе »

Репортажа од првиот национален парк на ѓубрето #Маврово

ekologija mavrovo nacionalen park

Ние колку може да контаминираме, загадиме и уништиме, сите комунални служби на светот заедно да дежураат, малку ќе ни бидат за да се справиме со овој проблем на ниска еколошка свест. Македонија тоне во отпадоци на сите страни, национални паркови, магистрални и регионални патишта, паркови и плажи се преплавени од отпадоци и човечка негрижа. Во прилог на тоа, Марко Новески …

повеќе »

Авиони, турно и дружење со бандата

Squawk” in Lofoten

Дестинација Лофотски архипелаг, одалечена зона која за разлика од алпите за да се довлечкате ви требаат чамци, бродови, авиони, турирање и само турирање до едни од најмаркантните пејсажи во Европа.

повеќе »

Внатрешни планини

Ljuboten, Shar Mountain (9)

Добро е понекогаш да одмориме со малку поезија Внатрешни планини Внатре има стотици планини. И безброј патеки со неразгазен снег. И сртови со незаборавни глетки. Има и скришни ливади со диви јагоди. И цвеќиња што сѐ уште никој не ги именувал. Во нас течат водопади. Птици без скици прават нови гнезда. Има и сончевини и ладовини. Во нас има неоткриени …

повеќе »

Дојдоа не искараа, исчистија и си отидоа

20023812_ikar hut ohrid sos outdoor

Осумнаесет млади извидници волонтери од Белгија, минатата недела во Охрид беа дел од еко патрола, аутдор едукација и видео работилница “Природата ќе најде пат” дел од проектот “Охрид ви треба”, организирано од Охрид СОС во партнерство со TAKT – Together Advancing Common Trust, кампања за зголемување на еколошката свеста и свеста за позитивна животна средина низ Охридскиот регион. За време на …

повеќе »

Делумна забрана за движење низ шумите поради опасност од пожари

korab-vrhovi-balkana-al-jazeera_1274

Поради високите температури и опасноста од појава на шумски пожари, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во координација со ЈП „Македонски шуми“, воведe делумна забрана за движење во шумите со стопанска намена. Забраната важи за периодот од 15.07.2017 година до 15.08.2017 година. Оваа одлука не важи за вработените во ЈП „Македонски шуми“ и субјектите кои управуваат со заштитените подрачја, како …

повеќе »

Придобивки од планинарењето

planini shara

Планинарењето и движењето во природа е здрава придобивка која делува благодетно на нашето тело и мисла. Во кратки црти, придонесува за здраво слабеење и витка линија, подобрена кардиоваскуларна слика. Дебелината е глобален проблем во сите земји. Со зголемена тежина доаѓаат разни болести и аномалии. Преку активно планинарење овие проблеми се сведуваат на минимум. Планинарењето влијае да го изгубите лошиот холестерол, …

повеќе »

Еверест – Патување кое го одзема здивот

everest

Почнувајќи од Катманду на 1400 метри, екипа на Teton Gravity Research леташе со хилихоптер на висина до 7300 м со користење на дополнителен кислород како би ги снимиле преубавите пејсажи на хималајските големци оковани под вечен мраз и снег.  

повеќе »
Оди на лентата со алатки