Вести

Внатрешни планини

Ljuboten, Shar Mountain (9)

Добро е понекогаш да одмориме со малку поезија Внатрешни планини Внатре има стотици планини. И безброј патеки со неразгазен снег. И сртови со незаборавни глетки. Има и скришни ливади со диви јагоди. И цвеќиња што сѐ уште никој не ги именувал. Во нас течат водопади. Птици без скици прават нови гнезда. Има и сончевини и ладовини. Во нас има неоткриени …

повеќе »

Дојдоа не искараа, исчистија и си отидоа

20023812_ikar hut ohrid sos outdoor

Осумнаесет млади извидници волонтери од Белгија, минатата недела во Охрид беа дел од еко патрола, аутдор едукација и видео работилница “Природата ќе најде пат” дел од проектот “Охрид ви треба”, организирано од Охрид СОС во партнерство со TAKT – Together Advancing Common Trust, кампања за зголемување на еколошката свеста и свеста за позитивна животна средина низ Охридскиот регион. За време на …

повеќе »

Делумна забрана за движење низ шумите поради опасност од пожари

korab-vrhovi-balkana-al-jazeera_1274

Поради високите температури и опасноста од појава на шумски пожари, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во координација со ЈП „Македонски шуми“, воведe делумна забрана за движење во шумите со стопанска намена. Забраната важи за периодот од 15.07.2017 година до 15.08.2017 година. Оваа одлука не важи за вработените во ЈП „Македонски шуми“ и субјектите кои управуваат со заштитените подрачја, како …

повеќе »

Придобивки од планинарењето

planini shara

Планинарењето и движењето во природа е здрава придобивка која делува благодетно на нашето тело и мисла. Во кратки црти, придонесува за здраво слабеење и витка линија, подобрена кардиоваскуларна слика. Дебелината е глобален проблем во сите земји. Со зголемена тежина доаѓаат разни болести и аномалии. Преку активно планинарење овие проблеми се сведуваат на минимум. Планинарењето влијае да го изгубите лошиот холестерол, …

повеќе »

Еверест – Патување кое го одзема здивот

everest

Почнувајќи од Катманду на 1400 метри, екипа на Teton Gravity Research леташе со хилихоптер на висина до 7300 м со користење на дополнителен кислород како би ги снимиле преубавите пејсажи на хималајските големци оковани под вечен мраз и снег.  

повеќе »

Водење на планина 50 евра вадење од планина 5000 евра

National Park Galicica 0647

Денес, од југот на Македонија стигна уште една информација дека биле спасувани залутани планинари кои кинисале на фронт, да го пробиваат Кајмакчалан. Патот им излегол предолг од првичните замисли, па за назад барале некој да ги спаси. Новите посетители на планините, покрај тоа што имаат добар ентузијазам, треба навистина добро да се припремат кога одат на непознат терен. Тоа подразбира реален пристап …

повеќе »

Како помина најзабавниот Mavrovo Maximum Adventure 2017

mavrovo maximum adventure vertigo skycam

Mavrovo Maximum Adventure е авантуристички летен настан кој веќе четврти пат се одржува на падините на Бистра во Маврово. Настанот годинава се одржа од 09 до 11 Jуни, а претставува корпоративен собир, каде вработените од над 50 компании аматерски се натпреваруваат во адреналински спортови и авантуристички игри. Видеото е на специјалците од Vertigo

повеќе »

Едно од најтешките спасувања на планина во Грција

e_2_orig olimp

Повеќе од 20 часа траела спасувачката операција на македонскиот планинар Н.И., кој самоиницијативно надвор од организираната група планинари тргнал кон освојување на врвот Стефани и заглави по пат во обид да искачи дел од масивните врвови на Олимп. Непристапниот терен и нестабилното тло им ја отежнувале спасувачката операција на грчките спасувачки единици. Повикот за спас бил регистриран од службите околу …

повеќе »
Оди на лентата со алатки