Галерии

Запознавање со третиот најголем врв на Бистра – Ќурков Дол

IMG_20170619_235440_kjurkov dol bistra mavrovo

Дестинација ни беше повторно националниот парк Маврово, некако не може да се одлепиме од него колку и да мислиме на други планински точки низ Македонија. Колку само има да се истражува, да се види нешто ново, да се посети некој врв или ливада која освен стадата овци и кучињата ретко кој ги посетува, барем не така често како оние комерцијални …

повеќе »

Вонземјаните од Скади – фото сесија пред летен одмор

19399492_837533896401883_3728191450343365159_n

Дечињата од скопскиот алпски ски клуб Скади, тренираат скоро секој месец, за оваа сезона јунската посета и тренинзи на глечерот Хинтертукс им беа последни, пред малку летен одмор. Еве дел од атмосферата кога доаѓаат моменти на лето, сонце, море, езеро…

повеќе »

Зона на вистинска изолација

20170516_035446_579 korab

Изминатава недела истражувавме и разгледувавме нови територи кои заради нивната одалеченост и потежок пристап, по работ на западните граници не се честa планинарска дестијација. Во прилог дел од пејсажите кои ќе ни останат како свежина во мислите. explored an new corner of the mavrovian wilderness and #korab #mountain region #mavrovooutdoors #skihutgorica A post shared by skimacedonia.mk (@skimacedonia.mk) on May 16, 2017 …

повеќе »

Мавровијата кога аутдор фотографијата беше ретка

mavrovo bistra_120332000273103586

Фотографии создадени десетина години наназад , кога аутдор фотографиите беа ретки, имаа поголема вредност и им се радувавме многу повеќе. Слајдови фотографирани аналогно со Хаселблад, со употреба на филтри кои се додаваат пред објективите на апаратот. Претставуваат фантастично патување низ Маврово и падините на Бистра, бркајќи го снегот во периодот ноември – јуни. Автор на фотографија, Дарко Стојановски    

повеќе »

Ретро од Попова Шапка, дека фрирајдот не е од вчера

10155206903621926 popova shapka retro freeride - Copy

Супер фотографии сподели наш почитуван пријател и долгогодишен фан на скијањето Дарко Стојановски. После премиерата на La Liste | Redefining Steep Skiing, мотивиран од денешното фрирајд и турно скијање, сподели со нас навистина ретки и добри фотографии од далечната сезона 1986-87 година од Попова Шапка, Шар Планина. Како и сега така и тогаш постоеше тој фанатизам да се скија и …

повеќе »

Есенско шаренило низ националниот парк Маврово

img_1557-korab-vrben-bogdevo

Прошетка низ спокојството на природата, истражување и собирање шумски плодови. Есенски пејсажи забележани од нашата камера, октомвриско шаренило од бои низ зоната на националниот парк Маврово, на потегот од селата Врбен, Богдево и корабските врвови. Димитар Попов

повеќе »
Оди на лентата со алатки