Опрема и совети

Планинарските чевли – основен дел од опремата

planika-jalovec

Кога пешачиме во природа една од основните работи се чевлите кои ги носиме на себе. Соодветните чевли придонесуваат, брзо и безбедно движење, а секако и комфор кој треба да обезбеди уживање во најголем дел од времето. Зависно од типот на искачување, постојат повеќе видови на планинарски чевли. За кратки и лесни, летни искачувања обично се користат меки и удобни чевли. …

повеќе »

Како да скијате powder (длабок снег)

ski-training

Скијањето во различни услови бара различна скијачка техника. Во прилог опис на кој начин да го усовршите скијањето во длабок снег или powder… Погледнете, најдете некое соодветно место, барем такви делови имаме во изобилие на Шапка и Маврово и тренирајте 🙂    

повеќе »

ДВИЖЕЊЕ НИЗ ПЛАНИНА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ – Совети од федерација

federacija-fpsm-oprema

Во планините важат други законитости во однос на долините. Тие што сакаат да ги посетуваат планините, треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Следуваат неколку насоки за посигурна посета на планините во зимски услови. Ако немате искуство, најдобро е во планините во зимски услови да се движите заедно со планинарски водичи регистрирани при Федерацијата за планинарски спортови …

повеќе »

Ски планинарење – неколку добри совети како да качувате турно

asfa

Во прилог неколку совет како да се качите нагоре пред да се спуштите надоле. Покрај соодветната опрема, потребно е да се совладаат одредени техники и вештини со цел да ја штедите вашата енергија.

повеќе »

Припрема за рекреативна посета на планина и снег

skimacedonia-soveti-oprema

Правилно однесување и припрема за скијање – скијањето е стил на живот, уживање во безкрајните хоризонти на планините и зимските убавини, бегство од загаденост и галама на урбаните средини.  Вистинскиот одмор, забава и рекреирање со семејството или пријателите преку низа зимски спортски активности бара и соодветна физичка подготвеност, свесност околу правилното и одговорно однесување на скијачките терени. Скијањето и сноубордингот се …

повеќе »

Dual Snowboards – и такви чуда постојат

m-dual-boards-jd-snowboard

Сноубордот ги револуционаризираше зимските спортови, давајќи им алтернатива на ски ентузијастите, нов, екстремен начин на изразување и друга варијанта на спуст надоле по патеките. Полниот назив на оваа справа е Dual Edge Snowboard. Комерцијалниот сноуборд, се смета дека првпат е сретнат во Јужна Калифорнија некаде во 1984 година, каде што прогресивно станал хит на ски патеките, со цел да се …

повеќе »

Ски кондури – прашања и избор на најсоодветен модел

ski-boots-nordica

Најдобар совет за скијачки кондури е да си купите нови. Секој друг дел од опремата може да го изнајмите, но доколку сакате навистина да уживате и да се чувствувате удобно потребно е да имате свои лични скијачки кондури кои одговараат на вашето стапало и нога. Во напливот на нови материјали, технологии и неразбирливи термини не е лесно да се снајдеме …

повеќе »

Сервисирање на ски опремата и неколку совети

1526093_nordica-ski-service-oprema

Зошто е потребно сервисирање на ски опремата? Потребен е помал напор за кочење и вртење, притоа и се намалува и ризикот од повреди, професионалната обработка на кантовите т.е рабовите обезбедува добро држење на патеката дури и на при заледена подлога, а преку тоа и поедноставно управување и спуштање во сите снежни услови на патеките. Состојба пред и по сервисирање  Пред …

повеќе »

Карвинг скии модели 2017 – тестови

carvers-test-2017-skimk

Моќните карвинг скии – модели меѓу натпреварувачка и тапкана патека. Скии кои сакаат да бидат возени брзо, силно надоле низ терените. Тестирање и ранг на топ модели на скии за сезона 2017 според канадскиот ски магазин skicanadamag. Машка скија со највисока оценка е VÖLKL RACETIGER SPEEDWALL GS UVO * men Бодови: 8.4/10 Женска скија со највисока оценка е FISCHER RC4 THE CURV * women …

повеќе »

Profoil технологијата за најдобро турно искуство

Fischer Profoil

Што се однесува на турното скијање, Fischer уште минатата сезона направи голем чекор напред со лансирањето на Profoil технологијата, која е Fischer-ва верзија на кожите за турно скии, со технологија која ја носи од светот на нордиското скијање, каде секако Fischer е неприкосновен број еден. Најважните карактеристики на Profoil технологијата е зголемена ефикасност и помала употреба на енергија при качување, …

повеќе »
Оди на лентата со алатки