Опрема и совети

Припрема за рекреативна посета на планина и снег

skimacedonia-soveti-oprema

Правилно однесување и припрема за скијање – скијањето е стил на живот, уживање во безкрајните хоризонти на планините и зимските убавини, бегство од загаденост и галама на урбаните средини.  Вистинскиот одмор, забава и рекреирање со семејството или пријателите преку низа зимски спортски активности бара и соодветна физичка подготвеност, свесност околу правилното и одговорно однесување на скијачките терени. Скијањето и сноубордингот се …

повеќе »

Dual Snowboards – и такви чуда постојат

m-dual-boards-jd-snowboard

Сноубордот ги револуционаризираше зимските спортови, давајќи им алтернатива на ски ентузијастите, нов, екстремен начин на изразување и друга варијанта на спуст надоле по патеките. Полниот назив на оваа справа е Dual Edge Snowboard. Комерцијалниот сноуборд, се смета дека првпат е сретнат во Јужна Калифорнија некаде во 1984 година, каде што прогресивно станал хит на ски патеките, со цел да се …

повеќе »

Ски кондури – прашања и избор на најсоодветен модел

ski-boots-nordica

Најдобар совет за скијачки кондури е да си купите нови. Секој друг дел од опремата може да го изнајмите, но доколку сакате навистина да уживате и да се чувствувате удобно потребно е да имате свои лични скијачки кондури кои одговараат на вашето стапало и нога. Во напливот на нови материјали, технологии и неразбирливи термини не е лесно да се снајдеме …

повеќе »

Сервисирање на ски опремата и неколку совети

1526093_nordica-ski-service-oprema

Зошто е потребно сервисирање на ски опремата? Потребен е помал напор за кочење и вртење, притоа и се намалува и ризикот од повреди, професионалната обработка на кантовите т.е рабовите обезбедува добро држење на патеката дури и на при заледена подлога, а преку тоа и поедноставно управување и спуштање во сите снежни услови на патеките. Состојба пред и по сервисирање  Пред …

повеќе »

Карвинг скии модели 2017 – тестови

carvers-test-2017-skimk

Моќните карвинг скии – модели меѓу натпреварувачка и тапкана патека. Скии кои сакаат да бидат возени брзо, силно надоле низ терените. Тестирање и ранг на топ модели на скии за сезона 2017 според канадскиот ски магазин skicanadamag. Машка скија со највисока оценка е VÖLKL RACETIGER SPEEDWALL GS UVO * men Бодови: 8.4/10 Женска скија со највисока оценка е FISCHER RC4 THE CURV * women …

повеќе »

Profoil технологијата за најдобро турно искуство

Fischer Profoil

Што се однесува на турното скијање, Fischer уште минатата сезона направи голем чекор напред со лансирањето на Profoil технологијата, која е Fischer-ва верзија на кожите за турно скии, со технологија која ја носи од светот на нордиското скијање, каде секако Fischer е неприкосновен број еден. Најважните карактеристики на Profoil технологијата е зголемена ефикасност и помала употреба на енергија при качување, …

повеќе »

Совети за медицинска помош во странство. Како се активира полисата за патничко осигурување

hiking-with winner insurance

Што ако ти затреба медицинска помош во странство. Како се активира полисата за патничко осигурување. Исклучително важно е пред секое патување во странство да извадиш патничко осигурување. На тој начин ќе се заштитиш од потенцијални трошоци за користење медицински услуги, кои во странство знаат да бидат драстично големи. Ако го имаш патничкото со себе, а ти затреба медицинска помош додека си …

повеќе »

Докторите низ студии докажуваат како планинарењето го менува мозокот

33946910 hiking mountains

Очигледно е дека доброто пешачење низ шума или горе меѓу врвовите ќе ви го исчисти умот, телото и душата, но науката откри дека пешачењето и планинарењето ќе ви го променат мозокот на подобро. Настрана од инстант чувство на смиреност и задоволство што ве придружува за времето поминато на отворено, пешачење во природа го редуцира стресот и негативните мисли. Многумина од …

повеќе »
Оди на лентата со алатки