Опрема и совети

Каква опрема е потребна за турно скијање

ski touring

Заради неизвесните зими, трагачите на снег се почесто ја менуваат опремата од стандардна on-piste во опрема за турно скијање, off-piste, која вклучува качување по необработени патеки и планински зони надвор од ски центрите. Секако движењето во такви зони, носи со себе зголемени ризици, опасности и побарува дополнителни вештини и опрема. Покрај потребата од поголемо искуство за движење во снег и …

повеќе »

Ски тест Big Mountain 2015

BM1-2200 ski freeride big mountain

Ви пренесуваме едно тестирање и интересен компаративен преглед на магазинот Ski Canada Mag, направен кон крајот на минатата година на фрирајд, Big Mountain ски модели кои кај нас се тековно актуелни. клик на слика за прегледна верзија

повеќе »

Freeride везови Adrenalin на Fischer и Tyrolia

Fischer-Ranger-98-Ti

Како лидери во изработката на скии и ски везови Fischer и Tyrolia своето децениско истражување и искуство го имплементираа во се поактуелниот сегмент на фрирајд и backcountry скијањето. За истражувачите на планините, длабоките снежни територии и фрирајд скијањето Fischer го обезбеди Adrenalin ( Tyrolia ) везот кој нуди широки можности на ски патеките  и надвор од нив. Везови кои дозволуваат максимум во слободата …

повеќе »

Што содржи еден зимски пакет за помош на пат

ski sneg patista

Сигурно се сеќавате на моментите од сезоните наназад кога бројни возила од различни причини заглавија низ превоите во Западна Македонија. Кој по своја вина, некои заради туѓа неодговорност, испомрзнаа и поминаа во снег и студ повеќе од 24 саати. Ваквите ситуации во кои многу луѓе се најдоа неспремни, се доволен пример дека не треба да се потценуваат релативно кратките релации низ градовите …

повеќе »

Колку е безбедно за жените да одат сами во природа

womens-hiking-gear-main_sp

Според истражувања во САД за и околу движењето во природа и спортови на отворено, 46% од мажите и 54% од жените се согласни дека за жената е по ризично да оди сама на планинарење во дивина. Но ова во комбинација со крими статистика, консултирани експерти и во разговор со соло “хајкерки” резултатот е смирувачки. Податоци за криминал и насилство врз …

повеќе »

Како да изберете соодветна големина на ски кацига

ski helmet kaciga

Единствено нешто што треба да направите е прецизно да го измерите обемот на вашата глава и секако според табелата да изберете соодветна големина. Кај некои производители постојат разлики во класификацијата од S до XL, пример кај некој производител, обемот од 55 cm е во крајната зоната на S , а кај друг во почетната зоната на М величина. Затоа при купување …

повеќе »

Како да ја изберете најсоодветната должина на скиите

ski size

Генерално не постои некоја магична формула која ја одредува перфектната должина на скиите. Факторите како висината и тежината се одлична стартна точка но има и други нешта што може да се земат во предвид. Ски категоријата, типот на снег, теренот и личните преференци. Правило е да се одбере скија со висина која е меѓу вашата брада и врвот на главата. …

повеќе »

Xavier de le Rue соработник за развој на селфи дрон

Xavier de le Rue Hexo+

Покрај тоа што ги пробива границите на backcountry сноубордингот, популарниот Xavier de le Rue исто така почна да соработува со производителот Hexo+ во насока на тестирање и развој на автономент “selfie” дрон, дизајниран да биде личен робот кој ќе ве следи и снима низ планините. Овие селфи дронови го следат својот сопственик преку мобилниот телефон и нема сомнеж дека во иднина ќе бидат многу …

повеќе »
Оди на лентата со алатки