Опрема и совети

Nanox стандард и фрирајд скии и сноуборд

nanox-freeride-skimacedonia

Nanox RushX се уникатни скии изработени од буково дрво, со сендвич конструкција и nanocarbon засилување. Скии наменети за секого, од почетник до експерт, скии за процесирани т.е подготвени ски патеки, скии кои се многу полесни и постабилни, модели на скии нешто сосема различно од она што сте имале шанса да пробате. Може да скијате со часови и часови и никогаш …

повеќе »

Сплитборд К2 Kwicker

splitboard_k2_kwicker_139449

Иако сплитбордот е ретка појава кај нас, веќе годинин наназад не се новост. На почетокот на деведесетите е измислен сплитбордот со цел да се олесни искачувањето по угорници еден вид сличност со турно скијање кое не ви го одзема задоволството за надоле сепак да се спуштате на сноуборд. На сплитборд се употребуваат везови слични на класичните кои се нешто потешки …

повеќе »

Нега на ски опрема – совет од професионалци

nanox-skimacedonia-010

За добар сервис и одржување на вашите скии најважно е пред се добрата база или конструкција и основа на скијата. Подлогата треба да биде мат црна и направена од пресуван карбон, наспроти многуте случаи каде има огледало ефект и е направена од растопена и развлечена пластична маса каде доаѓа до брзо кинење и создавање на влакна кои ги кочат скиите …

повеќе »

АБС воздушен ранец за заштита од лавина

ABS_Visual_avalanche_comparison-skimacedonia

АБС ранецот веројатно е најважната иновација наменета за freeride скијачите и планинарите. Тоа се воздушни перници за  заштита и спасување од лавина. Дури 97% од сите оние кои го користеле овој продукт преживеале ваков инцидент.АБС воздушната перница е опремена со канистер со воздух под притисок и две воздушни перници од левата и десна страна на ранецот. Во случај на лавина се …

повеќе »

Опрема за планинарење

camp

.Планинарењето е спорт со кој се занимаваме во текот на целата година и во различни временски услови. Планинарењето со себе носи и одредени ризици, и поради тоа потребно е да се поседува и соодветна опрема. Таа зависи од временските услови, висината, должината на престој во планина. Покрај стандардната опрема, потребна е и техничка опрема за искачување на заледени површини, карпи, експедициска …

повеќе »

Шорт скии – Snowblades

snowblades_1

Должината на ваквиот тип на скии изнесува некаде околу 90 цм. Везовите се со класичното маркер каивче, без кочница кое при пад потешко се откачуваат  и служи скијата да не одлета подалеку од вас. Ваквиот тип на скии е наменет за натапкани стази , скии кои не трпат предлабок снег, бидејќи се потешки за контролирање во истиот. Регуларната должина на …

повеќе »
Оди на лентата со алатки