Планина

Ливадарење на Боговињско езеро и Бориславец

Bogovinjsko i Borislavec, Shar planina 00

Повторна средба со Боговињско езеро и Бориславец, 19 јули 2015  Мојата средба со Бориславец минатата година беше во благо очајни услови, а самиот тој  беше навистина негостопримлив. Поучен од тоа искуство овој пат кон него пристапив со страхопочит и посебна внимателност. Сепак се работи за врв над врвовите. Најмоќниот! Разликата со минатата година беше тоа што овој пат на посета …

повеќе »

Јулски записи од Кораб

Korab, Ribnicka skala, Kabash (8)

Кораб и Корабски водопад, 11 – 12 јули 2015 Во мај се уште има снег по патеката од Рибница кон Рибничка скала, во јуни беа поројни дождови и неколку недели се откажуваа турите кон овој дел, па остана само уште овој термин кога би можеле да го посетиме најмагичниот планински предел во Македонија и да ја осетиме магијата на Корабскиот …

повеќе »

Бик Дорук-Big hiking-Big народ

Stogovo Biag Doruk (3)

Договорот за оваа планинарска тура падна на покана од I love hiking тимот. Речено, сторено. Бик Дорук(Голем рид), или Бијак Дорук, највисокиот врв на Стогово. Стогово е распослано по линија северо-запад кон југо-исток, а врвот Бик Дорук е во средина, помеѓу врвовите Стогово и Бабин Срт. Центарот на мијачкиот крај, од едната страна е Жупа и неколкуте села, Дебарското езеро …

повеќе »

Магијата на Баба – Ледените езера

Golemo ezero Pelister (3)

Искачување на Пелистер 24-25 мај 2015 Ние Скопјанишчата ретко се упатуваме кон македонскиот југ и неговите убави и високи планини. Пред се затоа што тој дел ни е некако далеку, па претежно го тераме западот како некоја поблиска планинска дестинација. Овој викенд бев Битола, по друга работа. А кога сум веќе таму грев е ако не се качам и до …

повеќе »

Караџица, Црн врв, Убава, Остри врв, 17 мај 2015

Karadzica vrv ubava ostri vrv (8)

Караџица, Црн врв, Убава, Остри врв, 17 мај 2015 Втората лекција од планинарските, после Љуботен, и втора тура за почеток на сезоната пролет/лето 2015 би требало да биде Караџица со Остри врв или, уште поубаво, врвот Убава. Планина толку близу до Скопје, а сепак толку голема и дива, на која може да се изведе една сериозна планинарска тура. Снегот, со …

повеќе »

Прослава на денот на планината – Доброшки и Езерски Врв

Dobroshki i Ezerski vrv Shar planina (7)

Прослава на денот на планината Доброшки (2.370 м.н.в.) и Езерски Врв (2.580 м.н.в.), 14.12. 2014 Повикот на планината е повик за враќање кон природата. Враќање кон себе. Повик за мир и спојување со сѐ околу вас. Повикот на планината значи и поттик за надминување на себе си, онаков каков сте се знаеле до тој момент.  За веќе во следниот да …

повеќе »

Пролетна на Шара, кон Љуботен

Ljuboten Maj 2015 (6)

Пролетно искачување на Љуботен 2499 м.н.в. Недела 3 мај 2015 Љуботен, прва лекција кога е во прашање планинарењето. Еден од поубавите врвови. Мојот омилен. Кога би ме прашале зашто омилен, би одговорил: можеби поради енергијата. Секој врв еманира со посебна енергија. Е токму Љуботен ја зрачи онаа енергија која го прави толку посебен. Можеби поради пирамидалниот изглед. Можеби и поради …

повеќе »

Единствената добра причина за качување

Kacuvanje demir kapija

Демир Капија 17-19 април 2015 “The only good reason to climb is to improve yourself” – Ivon Chouinard Да потполно се сложувам со оваа констатација. Луѓето качуваат од најразлични причини и мотиви, многумина од нив ги хранат своите суети со безвредно внимание од мнозинството на овој грешен свет па качувањето го сведуваат на безмилосен натпревар во тоа кој е подобар. …

повеќе »

Титов врв 2747 мнв, 15 март 2015

Titov Vrv Shar mountain

Титов врв 2747 мнв, 15 март 2015 Многу снег на Шара, но убав ден. Во најава совршено време. Одлуката за утрешната тура падна за Големиот Турчин, највисокиот на Шара. очигледно тоа беше одлука уште на неколку планинари кои се упатиле натаму, пешачејќи ја оваа навистина тешка зимска тура. Ќе речеш ништо спектакуларно, повторно кон Титов врв, по којзнае кој пат …

повеќе »

На тетовскиот Матерхорн Кобилица (2528 м.н.в), 15 февруари 2015

Shar planina Kobilica

На тетовскиот Матерхорн Кобилица (2528 м.н.в), 15 февруари 2015 Во најава беше прекрасен ден. И денешниот беше совршен за турата Матка – Водно. Без ветерче и потполно сончев. Да беше и утре барем приближно ваков ќе беше совршено. Во план беше да одиме на Кобилица, таканаречен тетовскиот Матерхорн. Самото име кажува сѐ. Неговиот пирамидален изглед, сериозно стрмен и еден од поинтензивните …

повеќе »
Оди на лентата со алатки