Планина

Непрегледните пространства на Осоговијата

CIMG5648-kratovo-osogovo

Кратово, Лисец, врв Бреза, Осоговска планина 26-28 јули 2014 Кога говориме за планините во Македонија и нивните врвови обично мислиме на западот, на младите масиви и нивните силни врвови кои ненадејно се издигаат во остри врвови. Нив и почесто ги посетуваме, секако поради својата моќ, надморска висина, но можеби и поради некоја инерција и поради тоа што тој терен е …

повеќе »

Поглед кон двете езера

CIMG5439

Караниколичко езеро и Караниколички врв, 20 јули 2014 Мирис кој се слуша. Боја толку нежна која тактилно се доживува. Звук во прекрасни бои. Патот до и средбата со Караниколичко езеро е вистинско синестетичко доживување. Не верувам дека е само до периодот во годината кога се цвета и мириса. Ова е можеби едно од помагичните места со кој сум се соочил. …

повеќе »

Карпестиот рај Демир Капија

demir kapija

Демир Капија, Миравци, Белиот рај, 4-6 јули 2014 Кога одиме на планина во Македонија, тоа обично се однесува на големите врвови и планински масиви во западниот дел. Многу и сериозно високи врвови на едно место, па вие избирајте. Секоја од тие планини детално опсервирана, истражна, прошетана. Сите врвови искачени. Од оние наједноставните и најниските, до оние најкомплексните, најграмадните, стрмните, високите. …

повеќе »

Св Јован Бигорски , манастир Рајчица, врв Голем Крчин и Рудина

IMG_6720

Бигорски манастир, манастир Рајчица, врв Голем Крчин, врв Рудина 12-13 јули 2014 По којзнае кој пат на Голем Крчин и на Рудина. По којзнае кој пат во Бигорскиот манастир или Рајчица. Ама се некако те влече повторно да отидеш таму. Никако доста од тие прекрасни места. Последната средба со Голем Крчин не беше баш славна. Групата која се упати кон врвот …

повеќе »

Негостопримливиот Бориславец

bogovinjsko-sar-planina

Боговињско езеро и Бориславец, 15 јуни 2014 Негостопримливиот Бориславец Шара. Најголемиот планински масив во Македонија кој се карактеризира како субалпски, што накратко значи своевидна екстензија на алпскиот масив кој започнува во срцето на Европа. Место каде може барем малку може да го почувствуваме здивот на алпските ветришта и грамадноста на алпските врвови. Токму она кое ние овој јунски ден сакавме …

повеќе »

Средба со моќниот Кораб

CIMG4463

Корабски водопади, Рибничка скала, Кабаш, Гури куј, 7-8 јуни 2014 Месец јуни. Летото би требало да е започнато, иако календарски сè уште пролет. Период од годината кога на планините снегот веќе би требало да е истопен или да се топи. Кога потоците и рекичките се полни со вода. Кога од секаде тече, извира, кога е се мокро, кога сѐ се …

повеќе »

Од другата страна над Св.Јован Бигорски

CIMG4317

Врв Голем Крчин 2341 м.н.в., 1 јуни 2014 Први јуни. Летото веќе одамна би требало да е започнато. Но не е. Дождовите не се смирија, а снеговите се насекаде по планините. Но поривот за искачување не стивнува, па какво и да е времето. Зимава не прекинав со турите, па снегот и дождовите по планините веќе сериозно ми здодеаја. Сакам сонце. …

повеќе »

Искачување на мистериозниот врв

Ljuboten-1 36

Љуботен 2499 м.н.в., 18 мај 2014 Овој викенд тргнав кон родниот крај, тетовско Непроштено. Село сместено во подножјето на Шара. Познато по своите густи костенови шуми непосредно над селото, прекрасните тетовски јаболка и многуте оревови дрва по дворовите, црвениот извор со кисела вода и малиот водопад над него, барем 400 години стариот даб во дворот на црквата Св. Илија, по …

повеќе »

Патешествија околу срцето на Македонија – Солунска Глава

solunska-glava2

Караџица – Солунска глава (2539m)  Уште еден викенд. Време кога нужно мора да се избега од притисокот на градот, да се биде со себе и со планината. Што се однесува до планините, опциите се бесконечни, барем тука во Македонија. За жал не излезе ништо за присуство на организираниот меморијален марш на Пелистер по повод 25 годишнината од искачувањето на Мурато …

повеќе »

Кружна тура Лазарополе-Тресонче-Лазарополе, врв Цуцул и Соколица

10299070

Бистра, 18-22 април 2014 Кружна тура Лазарополе – Тресонче – Лазарополе, врв Цуцул, врв Соколица Кога таман помислив дека ја испратив зимата со последната тура на врвот Меденица кон средината на март, баба Марта (иако веќе средината на април!) повторно не изненади враќајќи ги снежните покривки по планините. Планирајќи да избегам од градот повеќе денови за празникот велигден, се прашував …

повеќе »
Оди на лентата со алатки