Планина

Нов спортско качувачки локалитет Кадина Пештера

CIMG3442

Минатата недела спортските качувачи добија нов локалитет во близината на Скопје – Кадина Пештера. Се работи за извонреден и голем локалитет со интересна варовничка карпа која  преставува еден вид спортско качувачко богатство и во моментов  нуди можност за качување на 12 насоки со тежина која варира од 6а до 7c+, секако со потенцијал за многу  нови насоки кои веќе се …

повеќе »

Снежните дини под Меденица

Врв Меденица 2136 мнв, Бистра, 20 март 2014 Избегнувајќи го трендот да се оди на планина за викенд, во сред недела тргнуваме кон Бистра. Целта начелно беше да видиме каква е ситуацијата, како стои со снег, дали има доволно за последно скијање сезонава , дали би можеле да пристапиме до Галичник или Лазарополе и (секако) да ја посетиме највисоката точка …

повеќе »

Многу кислород во близината на Скопје

01

Караџица – дополнителна доза кислород На само 30 минути од центарот на Скопје, лежи масивот Јакупица кој нуди вистинско планинско доживување, а за тоа немате потреба од големи издатоци за рекреација. Деновиве кога Скопје е во обрач на смог и магла, Караџица како дел од масивот нуди импресивни пејсажи, многу букова, дабова и иглолисна шума со еден збор многу кислород. …

повеќе »
Оди на лентата со алатки