Како до попривлечен Светски куп во Алпско скијање

105547_G08_W01 fis Niklas Carlsson, Chairman of Sub-Committee for Alpine World Cup

Летото е добра можност да се направи ретроспектива и да се евалуира Светскиот куп во Алпско скијање (Audi FIS Ski World Cup) како производ и да се види каде има простор за подобрување. Niklas Carlsson, претседателот на Поткомитетот за Светски куп во Алпско скијање, го иницираше ова пред неколку години и првите резултати сега се веќе во пракса. Тој одговори на неколку прашања на таа тема.

Кои беа причините што ве натераа да започнете да ги преиспитувате натпреварите од Алпскиот Светски куп?

Многу спортски федерации се потпираат на фактот дека  ова е нивен производ , но можеме да видиме дека средината која што ја имавме се менува, медиумскиот пејзаж е различен и ние треба да се прилагодиме. Додадовме нови работи на Светското првенство, но сега е време да го разгледаме она што го правиме. Дали е добро? Можеме ли да го направиме тоа подобро? Како можеме да бидеме попривлечни, како за активни скијачи, така и за гледачите што го следат овој спорт? На самиот почеток, имаше уверување дека има простор за подобрување и од самиот почеток, пред речиси три години, утврдивме дека сакаме да се менуваме, дека сакаме да се развиваме и да одиме напред. Но, за да осознаеме што и како треба соодветно да промениме за тоа е потребно време.

Промената може да биде страшна, особено во големите и традиционалните структури како што е ФИС, каква беше реакцијата на различните засегнати страни кога дојдовте до предлози за промени?

Генерално реакцијата беше позитивна. Бев загрижен дека некои луѓе ќе се исплашат, но со преземања на акции, чекор по чекор, мислам дека добро го поставуваме теренот и  луѓето сфаќаат зошто треба да го сториме тоа. Сега чувствувам дека работиме заедно и досега би рекол дека немав премногу силни реакции од луѓето кои не се склони на промени. Знаеме дека имаме тешки времиња и предизвици пред нас, каде што ќе мораме да ги најдеме сите решенија заедно. На пример, со дискусија за квотите и колку е потребно големо поле за почеток. Постојат два начини да се оди тука: или најдеме начин да ги намалиме квотите, или може да најдеме и формати каде што може да имаме големи стартни квоти. Но, сигурен сум дека да се биде креативен за тоа како да ги подобриме натпреварите е едно од решенијата за подобрување на нашиот производ.

Спомнавте, од самиот почеток беше јасно дека моравме да се промените, но никој не знаеше каде ќе води ова. Сега некои конкретни чекори се постигнати со првиот нацрт за календарот 2020/21. Како ќе продолжи оваа еволуција?

Ние ќе продолжиме на овој начин. Дискусијата што ја водевме на нашиот состанок за Светскиот куп во Алпско скијање (Audi FIS Ski World Cup) во Порторож беше многу важна, бидејќи тоа беше првпат да провериме што мислат луѓето и да видиме како ќе реагираат на предложени нови идеи. Моето искуство е многу позитивно, мислам дека секој согледува дека има потреба од промена, па мислам дека можеме да одиме чекор по чекор. До сега ние главно ги отстранувавме бариерите и дававме насоки, но сега претставивме конкретни работи што треба да ги смениме за да ги достигнеме нашите цели, а Подкомитетот тоа го поддржа. Се чувствувам посигурно дека сме на вистинскиот пат и дека можеме да притисниме за се повеќе и повеќе промени и да покажеме во што всушност веруваме. Би рекол дека не го менува спортот, туку ги зајакнува работите што ги правиме добро и се осигуруваме дека ги вложуваме сите напори во вистинските работи.

85084_G08_W01 fis

Рековте дека тоа е еволуција, а не револуција. Не ве плаши ли дека може да потрае долго за да ги спроведете промените кои треба да ги почувствува општата јавност?

Не, не се плашам од тоа. Ако погледнете што постигнавме во последната години, не сум премногу загрижен дека е потребно време.  Но, како што рековте, потрошувачот, било да е тоа скијач или некој што не следи по медиумите, треба да види дека работите се случуваат и менуваат. Сепак, тоа е сложен процес и ние сите треба да го извлечеме од нас најдобриот исход. Подобро е да потрошиме малку повеќе време и да го направите како што треба, наместо да брзаме и да го направиме погрешно.

Вие сте вклучени во многу различни организации поврзани со алпското скијање (Оре  2019, Светско првенство во Стокхолм, Јуниорско Светско првенство Оре 2017, Претседател на Комитетот за Светско првенство), дали имате време да уживате во добро поминат ден на скијање во зима?

Всушност тоа го правам, скијам се повеќе и повеќе, тоа е голема страст во мене. Претходно работев како тренер , во тие денови бев постојано на снег, но навистина не скијав. Сега многу повеќе скијам вистински и навистина уживам во тоа. Исто така, имам деца кои се натпреваруваат и задоволство ми е да одам на нивните обуки.

Еднаш рековте дека Светското првенство е направено од луѓе со страст. Дали е ова силно учество на ваш начин да ја покажете својата страст за алпско скијање?

Да, навистина го мислам тоа. Скијањето е одлична активност и навистина се надевам дека луѓето сакаат да го гледаат и да го прават тоа. На овие комисии, сите сме страсни скијач и затоа понекогаш може да биде тешко да се направи промена, бидејќи страста, ангажманот, емоциите се толку силни. Ова е прекрасна работа. Тоа е предизвик, но добро е да се види дека луѓето се грижат. Мислам дека страста е една од најголемите средства што ги имаме.

За skimacedonia

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Оди на лентата со алатки