Шар Планина да стане национален парк

13438931_Shar mountain shar planina
Шар Планина, фото Рамадан Абдиу

Пелистер, Маврово и Галичица, Македонија има три национални паркови, Шар Планина може да стане четврт.
83% од локалното население го сака тоа, Шара низ годините е жртва на неконтролирана сеча на дрва.
Тоа е едно од причините за поплавата во 2015 година која однесе пет жртви.
Ако стане национален парк ќе бидат забранети:
– Градежни активности
– Сечење дрва и ископување природни ресурси
– Лов на животни
Со делот на Косово, Шара би станала еден од најголемите заштитени региони во Европа!

 

За skimacedonia

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Оди на лентата со алатки