Ски туринг Јабланица врв Парумба

Тмурното време и “верните облаци” над Горна Белица, не ни дадоа многу моменти за уживање во хоризонтот кон Охридско езеро и околните врвови на Јабланица. Сепак кога станува збор за тури од овој калибар, каде потењето стартува во првите минути, а за возврат се компензира со спуштање низ доловите на врвот Парумба 2040м, задоволството секогаш надминува 100 проценти.

На околу 1900 метри од врвот постојат извор на кој му се припишуваат лековити својства и мало црквиче посветено на Св.Троица.  Од искони на Парумба народот доаѓал, и не престанал да доаѓа. Парумба е влашки назив, а значи Гулабица.

20170226105301_IMG_2416-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226114739_IMG_2419-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226114746_IMG_2420-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226115742_IMG_2441 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226115858_IMG_2457 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring

20170226115822_IMG_2450 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226120023_IMG_2467 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226120906_IMG_2471-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring 20170226122720_IMG_2490-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring

DCIM100GOPROG0011515.

DCIM100GOPROG0131536.

DCIM100GOPROG0141537.

IMG_2437-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring IMG_2439-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring IMG_2527-2 Jablanica Parumba Gorna Belica freeride ski touring

 

За skimacedonia

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Оди на лентата со алатки