Tag Archives: Бистра

Ски зона Манастириште – Бистра

177609_manastirishte ski area bistra mavrovo

Манастириште е ски зоната лоцирана близу највисокиот врв на Бистра, Меденица 2163м. До кулоарите на Манастириште се пристапува од патот кога одите кон село Галичник и е дел од телото на самиот врв Меденица. Висината на таа рута се движи од 1728 – 2058 метри,  лавински опасна зона, а појдовната точка е на 1688 метри покрај самиот пат. До таму треба …

повеќе »

Мавровијата кога аутдор фотографијата беше ретка

mavrovo bistra_120332000273103586

Фотографии создадени десетина години наназад , кога аутдор фотографиите беа ретки, имаа поголема вредност и им се радувавме многу повеќе. Слајдови фотографирани аналогно со Хаселблад, со употреба на филтри кои се додаваат пред објективите на апаратот. Претставуваат фантастично патување низ Маврово и падините на Бистра, бркајќи го снегот во периодот ноември – јуни. Автор на фотографија, Дарко Стојановски    

повеќе »

Прооден Галички пат достапен Галичник

Carevec, Bistra Galicki pat mart 2017

Комплексната делница кај месноста Царевец на Бистра изминативе денови е пробиена и комплетно е чист патот до село Галичник. Патот оваа година е пробиен далеку порано во однос на ланската кога патот беше расчистен дури на почетокот на мај.

повеќе »

Ако планинарите по Бистра, на располагање и Галичка свадба

Galicnik Bistra (2)

Советот на Месната заедница Галичник, за 42. издание на атрактивната културолошка и туристичка манифестација „Галичка свадба – 2015“, ги избра Билјана Гегоска, со длабоки корени од Галичник и Филип Белчев од Скопје. Овој викенд на 11-12 јули , во попладневните часови, од Укален ќе одекне екот на зурлите и тапаните, со што ќе го најават почетокот на вековната традиционална Петровденска …

повеќе »

Ослободен од снег окованиот Галичник

Bistra, Medenica

Од вчера конечно целосно исчистен патот до село Галичник. Екипите на Македонија Пат го расчистија комплетно патот и сите негови критични точки кај Тонивода, Маслари,Врчец и  Смрдливи вирови. Патот обично се чисти на почетокот на месец април, но оваа година заради големите снежни врнежи беше пробиен дури сега, а расчистувањето беше проследено со бројни потешкотии меѓу кои и несреќен случај во …

повеќе »

Патот Маврово – Галичник се уште не е пробиен

Galicnik Bistra Carevec1

Заради големите наноси на снег  во месноста Царевец, Галички пат на Бистра се уште не е прооден. Изминатиот период работат на негово пробивање, а Царевец е нај критична точка на која во текот на зимата се акумулираат големи наноси на снег. Фотографијата е од денес 29.04.15

повеќе »
Оди на лентата со алатки