Tag Archives: остри врв

Скијачка дивина во близината на Скопје – Караџица

IMG_3382-1-2 Karadzica Patishka reka Ubava Ostri vrv

За тоа какви се перформансите за скијање на импресивниот масиф Јакупица и северните падини на зоната низ делот на Караџица нема потреба многу да се коментира. Природните убавини, богатството од шуми, реки и поточиња, налик на канадските територии, можат само да ги натераат останатите ски центри да се молат во оваа зона да нема ски центар. Поставеноста на Караџица ја …

повеќе »

Отворена еднодневна акција на Остри врв

ostri

ПК Македон организира Отворена еднодневна акција на Караџица со Остри врв 2340 м.н.в. САБОТА, 15 октомври 2016 Продолжуваме со есенската хајкинг сезона со уште еден популарен врв (можеби два), овој пат на Караџица, и овој пат во сабота. Турата започнува од с. Патишка река (1243 м.н.в) од каде се одвојува макадам, а искачувањето продлжува низ шумски предел. Преку шумата се …

повеќе »

Ски туринг на Караџица

PATISKA REKA - JURUKOVA KARPA - SASKOVICA - KARADZICA (2)

Додека ние онака утрински кукавме низ домот Караџица како било ладно, како и вечерта била студена, пристигнаа Симон Симоновски и Томица Котевски, турно екипа за кои низ разговор начувме уште претходната ноќ, дека има турно скијачи некаде во планинава и дека доаѓаат кон домот, но вечерта не пристигнаа……..утрината кога се сретнавме, направивме интересен разговор, дознавме и дека ноќта ја поминале во шумата, па ги …

повеќе »

Oтворена еднодневна акција на Караџица со врвот Убава и Остри врв

ostri

ПК Македон организира отворена еднодневна акција на Караџица со врвот Убава 2352 м.н.в. и Остри врв 2340 м.н.в. во недела на 17 мај 2015. Турата е кружна и започнува од с. Патишка река (1243 м.н.в) од каде се одвојува макадам кон врвот Убава, па по гребенот, Остри врв и бачилото по друг пат се спушта кон Патишка река и е …

повеќе »

Планинарска акција Патишка река-Остри Врв – Убава

ostrivrv17377

23 февруари 2014 -Убава и Остри Врв Заедничка акција на ПСД Макпетрол и ПСД Кораб. Поаѓање од с. Патишка Река – искачување на врвот Убава (2352 m) од кај Горни Пепељак и Црн Камен и потоа враќање преку врвчињата на Остри Врв (2340 m и 2263 m). Нормално – доколку дозволат временските услови. Сите учесници да бидат во одлична физичка …

повеќе »

Многу кислород во близината на Скопје

01

Караџица – дополнителна доза кислород На само 30 минути од центарот на Скопје, лежи масивот Јакупица кој нуди вистинско планинско доживување, а за тоа немате потреба од големи издатоци за рекреација. Деновиве кога Скопје е во обрач на смог и магла, Караџица како дел од масивот нуди импресивни пејсажи, многу букова, дабова и иглолисна шума со еден збор многу кислород. …

повеќе »
Оди на лентата со алатки