Tag Archives: планина

Излези надвор од канцеларијата – Дивината не е луксуз

featured1-990x450

Кога летам со авион преферирам седиште до прозорот. При моето прекумерно време поминато во патување со авион за работа, се восхитувам на гравурите и релјефот на нашиот свет од 10.000 метри височина. Особено сум заинтригиран од празните простори и места кои не се населени каде патиштата и градовите непостојат. Во текот на ноќните летови тие простори се појавуваат како темни дупки …

повеќе »

Придобивки од планинарењето

planini shara

Планинарењето и движењето во природа е здрава придобивка која делува благодетно на нашето тело и мисла. Во кратки црти, придонесува за здраво слабеење и витка линија, подобрена кардиоваскуларна слика. Дебелината е глобален проблем во сите земји. Со зголемена тежина доаѓаат разни болести и аномалии. Преку активно планинарење овие проблеми се сведуваат на минимум. Планинарењето влијае да го изгубите лошиот холестерол, …

повеќе »

Спасување од Еверест – Документарен серијал на Discovery

Everest rescue

„Спасување од Еверест“ веќе започна да се прикажува на каналот Discovery  во вторниците во 22 часот, започнувајќи од 11 април. Пилотите кои спасуваат животи на врвот на светот Две години по страшниот потрес во Непал кој однесе илјадници животи, а беше и причина за лавината на Еверест во која загинаа 22 луѓе, искачувачите повторно се вратија на највисоката планина на …

повеќе »

Саша Грбиќ и Бојан Митаноски успешно на највисокиот во Австрија низ Sudwandwechter насоката

1642awtat6201_austria Sudwandwechter

Ви пренесуваме “raw” објава Vcera so Sasa Grbik uspesno ja iskacivme nasokata Sudwandwechter (600 m, M5, WI 4+) na juznata stena na Grossglockner (na ovaa slika toa e crvenata linija). Nasokata e relativno nova, iskacena za prvpat vo april 2016 i dosega vide nekolku povtoruvanja, a ako e tocna statistikata na knigata vo Studlhutte, ova e najverojatno i prvo zimsko povtoruvanje. …

повеќе »

Обид за искачување на највисокото балканско трио за 24 часа

kirkovski-igor-jovanovski

Несекојдневен и редок, а можеби и единствен регионален подвиг е намерата на Александар Кирковски и Игор Јовановски да искачат 3 врвови за 24 часа и тоа ни помалку ни повеќе туку 3те највисоки на балканот (Мусала, Вихрен, Митикас). Оваа амбициозна операција на Александар и Игор во екстремни услови помина со делумен успех, тие реализираа многу километража и искачување на Митикас …

повеќе »

ДВИЖЕЊЕ НИЗ ПЛАНИНА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ – Совети од федерација

federacija-fpsm-oprema

Во планините важат други законитости во однос на долините. Тие што сакаат да ги посетуваат планините, треба да ги познаваат тие законитости и да им се прилагодуваат. Следуваат неколку насоки за посигурна посета на планините во зимски услови. Ако немате искуство, најдобро е во планините во зимски услови да се движите заедно со планинарски водичи регистрирани при Федерацијата за планинарски спортови …

повеќе »

Припрема за рекреативна посета на планина и снег

skimacedonia-soveti-oprema

Правилно однесување и припрема за скијање – скијањето е стил на живот, уживање во безкрајните хоризонти на планините и зимските убавини, бегство од загаденост и галама на урбаните средини.  Вистинскиот одмор, забава и рекреирање со семејството или пријателите преку низа зимски спортски активности бара и соодветна физичка подготвеност, свесност околу правилното и одговорно однесување на скијачките терени. Скијањето и сноубордингот се …

повеќе »

Тековни информации – Snow Report

skimacedonia-info

Webcams     Latest Photos     Ski centers  – Price Lists Current Weather conditions Days 0-2 Weather Summary:   !!! moderate fall of snow, strong winds in forecast !!! Ski Centers 18.01.2018 Last update 11:00 Outdoor events, check the event list on the web or ask for answer (check for updates)   Ski Centers 18.01.2018 Last update 11:00 Snow Depth Weather Latest useful …

повеќе »

Рекреацијата во природа бара лична одговорност

mtb kozuf (5)

    ВоМакедонија постои сериозен системски проблем за контрола на движење во природата, па со тоа најголемата одговорност за безбедноста на околината паѓа на совеста на рекреативците и посетителите. Посетата е делумно регулирана во националните паркови, а за сите останати подрачја не постои една општа служба што би се грижела за состојбата и управувањето директно на терен. Во последните неколку …

повеќе »
Оди на лентата со алатки