Tag Archives: Трансверзалец

Дивината на Шара викендов преку тура на Трансверзалец

26240903_shar planina plat transverzalec

Малку свежи пејсажи од задниот двор на Шар Планина. Интересни фотографии на Игор Јанковски направени изминатиов викенд при организирана тура од страна на ПД Трансверзалец, зимско искачување на врвот Плат , 2398 метри, 07.01.2018. Повеќе фотографии од турата овде фото Игор Јанковски  

повеќе »

Ќе се оди низ првата македонска трансверзала

tns

Во периодот од 04.07.2014 до 12.07.2014 година, планинарското друштво “ТРАНСВЕРЗАЛЕЦ” од Скопје во програмата на планинарски тури ја организира, првата македонска трансферзала од врвот Љуботен до Охрид, долга скоро 200 км, а обиколка на трансверзалата ќе биде организирана со водичи. Патеката е поставена далечната 1975 година од група планинари од Планинарското друштво „Елема“ при Електро-Машинскиот факултет во Скопје. Во текот на годините …

повеќе »
Оди на лентата со алатки