Tag Archives: Федерација на планинарски спортови во Македонија

Работилница : Движи се безбедно низ македонските планини

22048128_fpsm

Следи го настанот Почитувани, ФПСМ организира работилница на тема „Движи се безбедно низ македонските планини“. Работилницата ќе се одржи во ДХО Даре Џамбаз – Скопје, во сала 1. На настанот свое излагање ќе имаат повеќе комисии во склоп на федерацијата и тоа : Комисија за планинарски патеки, Комисија за планинарски водичи, Комисија за високогорство и експедиции и Младинска комисија Младинска …

повеќе »

ПРЕЗЕНТАЦИИ ПО ПОВОД „СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПЛАНИНАТА“

zdravko-dejanovic-k2-mkc5

Презентации по повод „Светскиот ден на планината“, 11.12.2014 Федерацијата на планинарски спортови на Македонија, Комисија за високогорство и експедиционизам, по повод „Светскиот ден на планината“, на 11.12.2014 (четврток) во ДХО “Даре Џамбаз“ сала 1(ул. 11 Октомври бр. 42) со почеток во 18:00 часот, организира презентации со следната: ПРОГРАМА: 18:00 – Мон Блан 4810 мнв и Дуфоршпице 4634 мнв од италијанска …

повеќе »

Иницијатива за реконструкција на планинарската кула на Титов Врв

titov vrv-planinarski-dom

На иницијатива на планинарското друштво Аргентус Маунт од Тетово, а во целост подржана од Федерацијата на планинарски спортови на Македонија изминатиов месец е започнато постепено реновирање на планинарскиот заклон т.е објектот лоциран на Шар Планина на самиот Титов Врв на 2747м. Постепената реконструкција се врши преку донации, па така пвц прозорите се донација на фирмата ИРФА РОЛДЕР од село Порој. …

повеќе »

Почеток на уште една зимска сезона

ljuboten-livadicko-oktomvri (5)

кружна тура Ливадичко езеро – врв Љуботен 2499 м.н.в., 26 октомври 2014 Некако се понадевав дека летото ќе потрае. Сепак газев по снег во месец мај и јуни. И тоа доста. Па редно беше да пешачиме по сончевите планински падини во ноември. Но тој план не се оствари. Првиот снег падна уште веднаш откако се стопи, оној летниот. 26 октомври. …

повеќе »

Објава на Федерација на планинарски спортови во Македонија до планинарските друштва

ararat-Федерација на планинарски спортови во Македонија

ДО СИТЕ ПЛАНИНАРСКИ КЛУБОВИ Комисијата за високогорство и експедиции при ФПСМ, Ве известува дека од Планинарската федерација на Турција, има добиено покана за учество на 15-тото Меѓународно искачување на Арарат-5137м, кој се наоѓа на тромеѓето помеѓу Турција, Ерменија и Иран. Според програмата, искачувањето ќе се одржи во периодот од 28  до 31 Август 2014 година. Од секоја планинарска федерација до …

повеќе »
Оди на лентата со алатки