Tag Archives: ФИС

ФИС правила за скијање

06 fis

1. Секој скијач е должен да се однесува така што нема да го попречува и доведува во опасност скијањето во околината. 2. Скијачот е должен да се прилагоди на своето знаење, теренските, временски прилики и бројот на луѓе на патеката. 3. Должен е да се прилагоди на рутата, така што нема да се загрози скијачот пред себе. 4. При претекнување треба …

повеќе »

Protect Our Winters влегува во партнерство со FIS и нивните програми за младите

106533_G08_W01 fis Protect Our Winters

Свеста за животната средина која не опкружува е прв чекор кон заштита на планетата и нејзините ресурси. Следниот чекор е обезбедување на практични мерки кои сите треба да ги применуваат во нивното секојдневно функционирање. Изминатата декада е најтоплата евидентирана, a 2016 година како најтопла година до сега. Во меѓувреме, северната хемисфера од 1970 година па наваму изгуби милиони квадратни километри напластен …

повеќе »

Како до попривлечен Светски куп во Алпско скијање

105547_G08_W01 fis Niklas Carlsson, Chairman of Sub-Committee for Alpine World Cup

Летото е добра можност да се направи ретроспектива и да се евалуира Светскиот куп во Алпско скијање (Audi FIS Ski World Cup) како производ и да се види каде има простор за подобрување. Niklas Carlsson, претседателот на Поткомитетот за Светски куп во Алпско скијање, го иницираше ова пред неколку години и првите резултати сега се веќе во пракса. Тој одговори …

повеќе »

Шведската програма за зголемување на активноста кај децата руши рекорди

104272_G08_W01 fis snow kids

Речиси 100.000 деца и млади од 46 општини во Шведска имаа можност да искусат и да ги истражуваат радостите и уживањето на снег преку проектот “Сите на снег”. Во својата осма година, “Сите на снег” – е мултисценска манифестација развиен од страна на шведската ски асоцијација, а целта е да се охрабрат младите деца да уживаат во физички активните хобија. …

повеќе »

Сноуборд клубот Полар беше на жетва на натпревари во Србија

P1011730 ski snowboard klub Polar skopje

Изминатиот викенд, од 18-21 март 2017, во Србија се одржаа сноуборд ФИС натпревари – Отворено првенство на Србија, во организација на сноуборд клубот АБЦ од Крагуевац и Бибис од Белград. Учествуваа 70 натпреварувачи (мажи и жени) од Србија, БиХ,  Украина, Либан, Романија, а учество земаа и наши натпреварувачи од скопскиот сноуборд клуб Полар. Натпреварите беа во 4 категории (Цицибани, Деца, Јуниори и …

повеќе »

Најдобри и најлоши тренерски совети

fis alpine ski 010

Тренерите се обидуваат да дадат најдобар можен совети на своите пулени – спортисти, да им се овозможи да ги извршуваат своите задачи и натпревари најдобро што можат. Но уметноста на менаџмент и мотивација, давање т.е добивањето на повратни информации не е лесна работа за нив. Што имаат да кажат некои од тренерите и скијачите од алпското скијање.  

повеќе »

Реализиран Алпски Куп МЕДЕНИЦА 2017

IMG_2832-2

Изминатиот викенд на падините на Бистра се оддржа првиот Алпски Куп Меденица во организација на ски клубот Меденица и Скијачка федерација на Македонија. Натпреварите се одржаа во дисциплината велеслалом за деца од 6 – 16 години. Учествуваа 86 натпреварувачи од повеќе македонски клубови. Патеката беше поставена од Никола Панчевски тренер на алпската јуниорска репрезентација на Македонија. Организаторот трката ја реализираше …

повеќе »

Алпски куп – МЕДЕНИЦА 2017

17098697_ski klub medenica

Ски клубот Меденица во координација со Скијачка федерација на Македонија организира Алпски куп Меденица 2017, натпревар во велеслалом за деца од 6 до 16 години. Натпреварите ќе се одржат на патеките на Галички лифт, Сабота, 04.03.2017, стартот е во 9 часот. Информации на 070 229 666

повеќе »

Зошто forerunners – предвесниците се важни

98809_G06_W01 fis

Пред сите натпревари од Светскиот куп во Алпско скијање, се пуштаат таканаречените forerunners  “претходници” , на кои единствена задача им е финален тест проба на патеката, проценка на недостатоци и забелешки пред да стартуваат натпреварувачите. Ништо не се остава на случајноста, ниту пак се импровизира, колку и да изгледа неважно, при проверка и на најситни детали, одлука на судија, директор …

повеќе »
Оди на лентата со алатки