Tag Archives: ќурков дол

Запознавање со третиот најголем врв на Бистра – Ќурков Дол

IMG_20170619_235440_kjurkov dol bistra mavrovo

Дестинација ни беше повторно националниот парк Маврово, некако не може да се одлепиме од него колку и да мислиме на други планински точки низ Македонија. Колку само има да се истражува, да се види нешто ново, да се посети некој врв или ливада која освен стадата овци и кучињата ретко кој ги посетува, барем не така често како оние комерцијални …

повеќе »

Извидница кон Ќурков Дол – Бистра

151071001_bistra-kjurkov-dol-mavrovo

Ќурков Дол 2141м,  највисок врв во централниот масив на Бистра, маркантен врв кон југ кога скијате на Галички и Белички лифт, а изминатава недела бевме токму таму. Направивме мала извидничка тура со цел, изнаоѓање на нови турно и freeride рути . Направивме истражување со пешачење од околу 15 км проследено со интересни резултати. Лоциравме потенцијално добри линии, пристапи и падини, па …

повеќе »
Оди на лентата со алатки