Tag Archives: Kilian Jornet

Килијан Жорнет – The Ridge

THE RIDGE Kilian jornet burgada

Килијан Жорнет во нов екстремен поход, искачување на источен гребен на Kyrkjetaket, во Romsdalen, Норвешка. Снимајќи си го подвигот (03:20), Килијан за малку и ќе се “поздравеше” со светот.  

повеќе »

Kilian Jornet протестираше гол на Монт Блан

kilian-jornet-desnudo-naked

Kilian Jornet протестираше гол на Монт Блан заради одлуката на надлежните да го ограничат пристапот кон врвот, само на лица кои се соодветно опремени и заштитени за искачување. Kilian прокоментира дека “не е до опремата, туку до искуството”. Во пораст е ефектот наречен “Kilian Jornet” каде планинарите се обидуваат со поредуцирана опрема или речиси без опрема да го искачат врвот Монт …

повеќе »

Kilian Jornet – Зошто Еверест е толку различен

Kilian Jornet - Why is Everest so Different

Ски алпинистот и ултра-тркач Kilian Jornet постави рекордно време, околу 26 часа, во најбрзото до сега искачување на Монт Еверест. 29 годишниот Kilian во раните утрински часови во понеделникот направи подвиг и постави рекордно време без употреба на дополнителен кислород, фиксно јаже и друга аситенција. Сам во соло искачување го искачи Еверест за 26 часа. Стартот го започна од базниот …

повеќе »
Оди на лентата со алатки