Запознавање со третиот најголем врв на Бистра – Ќурков Дол

IMG_20170618_190828_kjurkov dol bistra mavrovo

Дестинација ни беше повторно националниот парк Маврово, некако не може да се одлепиме од него колку и да мислиме на други планински точки низ Македонија. Колку само има да се истражува, да се види нешто ново, да се посети некој врв или ливада која освен стадата овци и кучињата ретко кој ги посетува, барем не така често како оние комерцијални врвови и патеки кои сите ги знаеме.

Ќурков Дол е еден таков врв, рекреативна и адреналинска дестинација која ќе ве исполни со погледот кој го нуди на југот кон Стогово, на запад кон јужните делови и врвови на Крчин. Сместен е во централниот масиф на Бистра, висок 2141 метар, доминантен кон нејзината јужна зона. Кон него нема маркирана патека, но самиот врв е доволно маркантен ориентир преку висорамнината Черкезница да стигнете до него. Може да се пристапи од разни страни, но најлесен е некако пристапот од ски центарот како појдовна точка. Во негова околина нема вода, а иако е почеток на летото Јадовска река и нејзиното корито кое треба да го преминете кога одите кон врвот, сега беше пресушена.

За овој врв спомавме и адреналинскиот момент, а конкретно мислиме на, покрај прекрасните пејсажи и големата висорамнина Черкезница, имате можност да се дружите и со бројни стада овци од околните две бачила но и голема екипа на овчарски кучиња кои доколку не е нивниот стопан во близина, преставуваат вистински предизвик дури и за најхрабрите шетачи по планини. Распоредени во воени формации по околните врвчиња, верно го чуваат своето стадо и искрено не би сакале да се најдете во нивна околина. Следната тура можеби повторно ќе биде Мавровијата, поздрав до тогаш. 🙂

 

IMG_20170619_125715_kjurkov dol bistra mavrovo
поглед кон врвот
IMG_20170619_135625_kjurkov dol bistra mavrovo
поглед на север кон Мавровско езеро и ски центарот
IMG_20170619_100415_kjurkov dol bistra mavrovo
на југ кон Стогово, Лазарополе, Тресонче, Селце, долината на Тресонечка река десно
IMG_20170620_133506_kjurkov dol bistra mavrovo
Стогово и врвовите Канеш и Бик Дорук
IMG_20170619_105930_kjurkov dol bistra mavrovo
Бистра на враќање не испрати со ситен дожд и студено време
IMG_20170619_235440_kjurkov dol bistra mavrovo
Ќурков Дол попладнето се скри во облаците
IMG_20170620_224230_kjurkov dol bistra mavrovo
Распоредени во воена формација, овчарски кучиња на Бистра
IMG_20170620_224253_kjurkov dol bistra mavrovo
Распоредени во воена формација, овчарски кучиња на Бистра
IMG_20170619_111020_kjurkov dol bistra mavrovo
во далечината Голем Брзовец и Мирна долина каде што се одржува мавровскиот меморијал во крос кантри скијање
19264363_kjurkov dol bistra mavrovo
Околу 17 км вкупна должина, средно тешка патека, ако подјовна точка ви е ски центарот, 1000 М Д+

Првпат во извидница бевме во ноември, минатата година, ги разгледувавме можностите кои ги нуди за турно и фрирајд скијање.

 

За skimacedonia

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Оди на лентата со алатки