Зачудувачки фотографии на скијач на хималајските врвови во Пакистан

Вести, Дестинации

Пакистанските Хималаи не се ваша типична ски дестинација. Но, Лук Смитвик не е вашиот типичен скијач. Американецот има пријавено повеќе од 1.600 дена на скијање во некои од најоддалечените планински региони во светот и заминува сам со недели во обид да истражува нови области без скијање.

И покрај искуството блиску до смртта за време на лавина во Индија во 2013 година, Смитвик веднаш се врати да го прави она што најмногу го сака и новите фотографии го доловуваат во акција, зумирајќи ги врвовите во близина на пакистанското село Шимшалкои, некои високи над 6000 метри.

На некои слики тој се појавува како изолирана точка среде снежниот пејзаж, единствениот човек со милји наоколу.

Во некои случаи, за да стигне до одредени падини, тој користи дерези и јажиња за качување за да се искачи, со скиите спакувани на грбот, пред да ја смени опремата за спуштање.

Тој за прв пат ги посети Хималаите во 2001 година и веднаш беше навлечен на другиот свет и „чувството за мистичност“.

Претходен написи
Единствениот европски број за итни повици 112 функционира на ниво на целата држава
Следен напис
Руски планинари сè уште одат на Еверест