Алекс Тксикон и шест шерпи со историско зимско искачување на Манаслу

Вести

Познатиот шпански алпинист и шест шерпи застанаа на врвот на планината Манаслу правејќи го историското зимско искачување на врвот од 8163 метри. Според Чанг Дава Шерпа, директор на експедицијата на Seven Summit Treks, Алекс Тксикон заедно со шест шерпи се искачија на Манаслу утрово. Обидот за врв од 8000 метри во зима е меѓу најхрабрите достигнувања.

„До денес, Манаслу прими само пет зимски експедиции и вкупно 22 луѓе кои успешно го искачуваа врвот во зимската сезона“, сподели Шерпа. Врвот висок 8.163 метри не бил искачен во зима повеќе од 20 години. Алекс стигна до точката на врвот во својот трет обид. Други шерпа алпинисти кои стигнаа до точката на врвот се Тенјен Шерпа (Лама), Пасанг Нурбу Шерпа, Мингтемба Шерпа, Чепал Шерпа, Пемба Таши Шерпа и Ѓалу Шерпа.

Манаслу е планина на Хималаите на границата на Непал и Тибет. Таа е осмата највисока планина во светот. Манаслу е дел од планинскиот венец Мансри Химал, кој се наоѓа во западно-централниот дел на Непал. Искачувањето на Манаслу во текот на зимата може да биде особено предизвикувачко поради екстремниот студ и потенцијалот за обилни снежни врнежи.

По неуспешниот обид во зимата 2021/22, Алекс Тксикон и Симоне Моро се вратија во Непал за зимската експедиција на планината Манаслу 2022/23. Сепак, Симоне, италијанскиот алпинист, го напуштил своето искачување откако се чувствувал лошо во високите кампови.

Алекс Тксикон, роден на 12 декември 1981 година е шпански планинар. Тој успешно се искачи на 11 од вкупно 14, 8000ки. Во 2016 година, Алекс заедно со Симоне Моро и Али Садпара станаа првите алпинисти што се искачија на Нанга Парбат во зима, позната и како планина убиец поради високата стапка на смртност.

Претходен написи
Викенд планинска прогноза 7-8 јануари
Следен напис
Тима Дерјан стана првата Либанка која скијаше до Јужниот пол