Вести

  1. Вести

Објавена е уште една секција од Македонската Бесконечна Трансверзала

Вести
Објавена е комплетна верзија на уште една секција од Македонската Бесконечна Трансверзала. Секцијата I2 – 202км од Скочивир до Демир Капија ( Јужна Македонска Трансверзала ) е комплетирана со сите…

Џорџ Еверест не сакаше Монт Еверест да го носи неговото име

Вести
Британскиот геодет претпочитал да користи домородни имиња на места. Починал набргу откако се расправал против тоа дека планината е именувана во негова чест Во 1800-тите, Големото тригонометриско истражување беше проект…

Колин Хејли ја солираше насоката Goretta Pillar

Вести
Во јануари 1979 година, Италијанецот Ренато Казарото го направи првото искачување на столбот Горета на северниот столб на Серо Шалтен (Фиц Рој). Тоа беше една од најтешките алпинистички насоки на…

Викенд планинска прогноза 28-29 јануари

Вести
Викендов пред нас нуди генерално пријатни зимски метеоролошки услови на планина. Ако на нешто би ставиле акцент, тоа би била температурата. САБОТА:  Мала, локално умерена облачност со генерално добра видливост.…

Џипови го прекопуваат теренот на Попова Шапка

Вести
Неконтролираното испробување на можностите на теренските возила по македонските планини и натаму се одвива слободно без соодветна интервенција на надлежните. По прогласувањето на Попова Шапка за Национален парк, таа желба…

Маврово sound & culture

Вести
Зимската сезона е во полн ек, а доживувањето го дополнуваме со квалитетни звучни бранови за викендите кои следат.Подготвивме програма прилагодена на сите стилови и вкусови. 📅 Save the dates👇🎤4ти февруари…

Дали Алекс Хонолд тренира за Еверест?

Вести
Неодамна се врати од Антарктикот каде се искачи на највисоката планина на континентот. Веројатно не тренира за Еверест, но изгледа како да се подготвува за нешто големо Алекс Хонолд тренира…