Алекс Хонолд се искачи на врвот Винсон на Антарктикот: „Се чувствував шокантно лошо“

Вести

Алекс Хонолд штотуку се искачи на еден од Седумте врвови – и тоа беше многу потешко отколку неговото фри соло на Ел Капитан. Тој најави искачување на планината Винсон на Антарктикот во петок со објава на Твитер во која опишува тешко искуство за него и „обична прошетка“ за неговиот партнер Естебан „Топо“ Мена.

„На Хонолд му се слоши и повраќаше цел ден“, рече тој. Тоа можеби е резултат на она што го опишува како „малку агресивен план на качување“.

Ако некогаш сте гледале документарец за Хонолд, ќе разберете дека тоа значи нешто непрепорачливо до точка на лудило. Во овој случај, тоа е искачување на планина од 4.900 метри за два дена: еден до високиот камп и друг ден до врвот.

Парот мислеше дека би било во ред да го пробаат, но „дефинитивно не беше вистинскиот повик“, сфати подоцна Хонолд.

„Се чувствував шокантно лошо“, рече тој. „Од друга страна, ја имавме планината само за себе, што секако го надополнуваше амбиентот“.

Претходен написи
Снегот го парализираше соседството
Следен напис
7 дена на Антарктикот