Анапурна: вечерва искачување кон врвот

Вести

Алпинистите кои сезонава тргнаа кон Анапурна се веќе на Камп 4, подготвувајќи се да тргнат кон врвот вечерва. Шерпите вчера го поставија кампот на 7.000 метри. Минатата ноќ ја поминаа и пакистанските алпинисти Сирбаз Кан и Абдул Џоши. Останатите алпинисти им се придружија утрово од Камп 3 во поволни услови.

Повеќето од нив припаѓаат на тимот на Seven Summits Treks, во кој членуваат Виридијана Алварез, Бадија Бонила и Маурисио Лопез од Мексико; Лу Чунг Хан од Тајван; Ута Ибраини од Албанија-Косово; Ангиоло Лавизино од САД; Јарослав Зданович и Валдемар Ковалевски од Полска, Сергеј Кондрашкин, Дмитри Синев и Александар Лутохин од Русија; Антониос Сикарис од Грција и Моес Фиамончини од Бразил. Последните двајца планираа да се искачат без дополнителен кислород.

Сикарис потврди дека ќе тргнат во 23 часот по Непалско време (19:15 часот во Европа).

Непалските алпинисти во експедицијата ги вклучуваат Пурнима Шреста, Лакпа Денди Шерпа, Гесман Таманг, Лакпа Темба Шерпа, Таши Шерпа, Пемба Шерпа, Чангба Шерпа, Дава Шерпа и Мингма Тенџи Шерпа.

Искачувањето може да го следите преку тракерите што ги носат Моес Фиамончини, Виридијана Алварез, Бадија Бонила и пакистанскиот тим.

Претходен написи
Нула емисии јаглерод за 100% од искачувањето
Следен напис
Уметност на свежо паднат снег