Владата да го раскине договорот за мала хидроцентрала во НП „Маврово“

Вести

Екологисти и професори од 37 граѓански организации и повеќе факултети поднесоа барање до Владата да не го продолжува и еднострано да го раскине договорот за изградба на малата хидроцентрала „Рибничка 7“ во Националниот парк „Маврово“, склучен во 2015 година. Рокот за изградба на оваа хидроцентрала истекува на 7 Мај годинава, а според важечкиот договор, доколку не се испочитува, Владата има право еднострано да го раскине.

„Ова е одлична прилика за Владата да покаже дека зад изјавите дека сака да спречи изградба на мали хидроцентрали во заштитени подрачја и бара начини како тоа да го стори стои вистинска намера“, велат екологистите од „Фронт 21/42“.

Тие укажуваат дека откажувањето на малите хидроцентрали во Националниот парк „Маврово“ е препорака која Бернската конвенција ја повторува од 2015 година, а во декември лани Конвенцијата прецизираше дека од Македонија се бара да ги суспендира и откаже сите одобрени концесии за мали хидроцентрали на територијата на паркот и да спроведе забрана за големи, средни и мали хидроцентрали во сите национални паркови, подрачјата на светско наследство и другите заштитени подрачја.

„Хидроцентралата „Рибничка 7“, освен што е во рамки на Националниот парк, исто така е во непосредна близина на новопрогласеното Светско природно наследство во нашата земја – Буковата шума во долината на Длабока Река, која со Одлука на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО на 44 сесија во јули лани стана дел од досието „Древните и исконски букови шуми на Карпатите и други региони во Европа“, посочуваат екологистите.

Тие нагласуваат дека спроведувањето на меѓународните ратификувани договори, како Бернската Конвенција, според Уставот е дел од внатрешниот правен поредок на државата, а законите ја посочуваат токму Владата, заедно со Претседателот, како одговорни за спроведување на ваквите договори.

Претходен написи
Изградба на уште една шесткатна зграда во Маврово
Следен напис
Попова Шапка ја затвори ски сезоната