Воздушниот притисок го прави Монт Еверест „понизок“ за стотина метри

Вести

Монт Еверест е највисоката планина во светот – но понекогаш се чувствува како втора по висина, според сторијата објавена во блогот за вести на Американскиот геофизички сојуз ЕОС. Тоа е затоа што воздушниот притисок на планината значително варира во текот на целата година, откри неодамнешно истражување, предизвикувајќи „перципираната височина“ на врвот повремено да се спушти под оној на неговиот помалку возвишен ривал, К2 – втората по височина планина во светот.

„Понекогаш К2 е повисок од Еверест“, изјави за „Еос“ главниот автор на студијата Том Метјуз, климатски научник од Универзитетот Логборо во Велика Британија. Во новата студија, објавена на 18 декември во списанието iScience, Метјуз и неговите колеги разгледаа повеќе од 40 години податоци за воздушен притисок снимени од двете метеоролошки станици во близина на врвот на Монт Еверест и сателитот Коперникус на Европската вселенска агенција.

Воздушниот притисок е тесно поврзан со достапноста на кислород на Еверест; кога се намалува воздушниот притисок, има помалку молекули на кислород во воздухот, што го прави едноставниот чин на дишење многу понапорен, според Еос. Поради оваа причина, многумина кои избираат искачување на Еверест се потпираат на дополнителен кислород за да останат на нозе додека се искачуваат на повисоки места каде што воздухот е поредок (само 169 мажи и осум жени го искачиле Еверест без употреба на дополнителен кислород). Но, иако воздушниот притисок сигурно се намалува со искачувањето, тој исто така варира со времето, откриваат авторите на студијата. Од 1979 до 2019 година, воздушниот притисок во близина на врвот на Еверест се движел од 309 до 343 хектопаскали – приближно една третина од притисокот на ниво на морето – во зависност од сезоната.

„Во споредба со просечниот притисок на воздухот измерен на Еверест во мај, тој распон се претвора во разлика од 2.377 метри во однос на тоа колку е висок врвот од гледна точка на достапност на кислород“, напиша на блогот научникот Кетрин Корнеи. На друг начин, понекогаш достапноста на кислород на Еверест прави планината да се чувствува илјадници метри пократко отколку што навистина е. Повремено, планината од 8.800 м се чувствува пониско (за нашите тела) од следната највисока планина на светот, К2, со 8.600 м.

Истражувачите исто така откриле дека притисокот на воздухот на Еверест бил постојано најголем во текот на летото, што ја прави најдобрата сезона за искачување на планината чисто врз основа на достапноста на кислород. Бидејќи атмосферата на Земјата продолжува да се затоплува како резултат на климатските промени, дури може да има трајно намалување на перцепцијата на височината на планината, откриле истражувачите. „Затоплувањето ќе ја намали малку планината“, изјави Метјуз за „Еос“.

Претходен написи
Попова Шапка ски амбиент 1 јануари
Следен напис
Стартува скијање на Маврово