Во Непал има уште шест врвови од 8.000 метри

Вести

Според непалските планинари и географи, во светот има 20 осум илјадаркии, а не 14 како што општо се верува. Непалските експерти тврдат дека на непалските Хималаи има 14, а не осум врвови со висина над 8000 метри. Книгите велат дека има 14 највисоки планини во светот кои се високи повеќе од 8.000 метри; а осум од овие високи врвови, вклучувајќи го и највисокиот Еверест, лежат во Непал. Но, според непалските планинари и географи, всушност има 20 осум илјади луѓе во светот, а овие шест други џинови се лоцирани во Непал.

Еверест (8.848,86 м.), Канченџунга (8.586 м), Лотце (8.516 м), Макалу (8.463 м), Чо Оју (8.201 м), Даулагири (8.167 м), Манаслу (8.163 м) и Анапурна и (8.091 м) се осумте глобално признати планини во Непал над 8.000 метри. Во Пакистан има пет осум илјадарки – К2 (8.611 м.), Нанга Парбат (8.125 м), Гашербрум I (8.080 м), Броуд Пик (8.051 м) и Гашербрум II (8.034 м). Има еден и во Кина, Шишапангма (8.027 метри).

Но, тоа не е се, велат непалските експерти. Покрај овие добро познати врвови има уште шест: Јалунг Канг (8.505 м), Канченџунга Југ (8.476 м) на границата Непал-Индија, Централ Канченџунга (8.473 м) на границата Непал-Индија, Канчанџунга Запад ( 8.077 m), Среден Лотце (8.413 m) на непалско-кинеската граница и Лотце Шар (8.400 m) на непалско-кинеската граница.

„Докажан факт е дека имаме 14 планини над 8.000 метри. Различни студии го потврдија тоа“, вели Буди Нарајан Шреста, експерт за граници и поранешен генерален директор на Одделот за истражување, во националната организација за мапирање на Непал.

„Исто така, направивме мапа на која се прикажани овие планини, но владата на Непал се двоуми дали да ги прогласи“, рече Шреста. „Како истражувач, ги проучував овие планини. Владата треба да зборува.

Во ноември 2013 година, 10-член комитет предводен од тогашниот заеднички секретар во Министерството за туризам Пурна Чандра Батараи поднесе извештај од 113 страници до министерството во кој препорачува официјална реорганизација на овие шест осум илјадарки.

Во мај 2014 година, владата официјално го призна Канчанџунга Запад во Таплејунг како осумилјадарка. Врвот беше отворен и за комерцијални експедиции заедно со 104 нови врвови, со што бројот на осум илјадарки отворени за планинари достигна девет. Но, меѓународното планинско здружение не го поддржува Канчанџунга Запад како осум илјадарка. Вклучувајќи ги и деветте осум илјадарки, бројот на врвови достапни за комерцијално искачување сега достигна 414.

„Планината вообичаено се смета за посебен врв ако растојанието помеѓу два врва, најниската точка на гребенот, е најмалку 500 метри, и ако врвот има посебна рута што не е споделена со ниту еден друг врв“, рече Анг Тширинг Шерпа. , поранешен претседател на Непалската планинарска асоцијација.

„Ние лобираме за меѓународно признавање на овие шест други врвови повеќе од една деценија“.

Шерпа рече дека Непал треба да крене глас во Меѓународната федерација за планинарење и качување (UIAA), раководно тело признаено од Меѓународниот олимписки комитет. Пред една деценија, UIAA го иницираше проектот Агура со примарен мандат за идентификување и препознавање на помалите врвови над 8.000 метри.

Во 2013 година, проектот Агура избра пет врвови во Непал за официјално признавање како осум илјадарки. Подоцна беше додаден уште еден врв. Врвовите беа препорачани од претставници на UIAA за време на тридневниот состанок на управниот одбор на UIAA од 2-4 мај 2013 година во Италија. Предлогот требаше да биде претставен на генералното собрание на UIAA во октомври 2013 година, во Швајцарија, но тоа не се случи.

„На генералното собрание купивме време за да ги прогласиме новите врвови. Но, швајцарскиот алпинист Уели Штек се пожали на генералното собрание дека тој и неговите пријатели биле нападнати од група шерпаси кога се аклиматизирале на Еверест во април 2013 година“, рече Шерпа, кој тогаш беше шеф на Непалската планинарска асоцијација.

„Имаше преку 800 претставници на генералното собрание, и дојде до дебата. Состанокот беше прекинат. Никогаш не ни беше дозволено да зборуваме“, рече Шерпа.

Потоа, во 2014 година, имаше смртоносна лавина на Еверест која беше проследена со земјотресот во 2015 година, и немаше кој да го покрене ова прашање.

„Но, ние постојано лобираме со владата за меѓународно признавање на овие шест планини што ќе го поттикнат нашиот туризам. Владата, сепак, најмалку се замара со ова. Ќе продолжиме со нашите напори“, рече Шерпа.

Според Шерпа, Канчанџунга Запад е официјално неискачена планина над 8.000 метри.

Студијата на планините спроведена од владата и Непалската планинарска асоцијација покажа дека во Непал има 3.310 пешачки и качувачки врвови над 5.500 метри. Меѓу нив, 1.913 се искачувачки врвови, за кои е потребна употреба на планинарска опрема.

Владата размислуваше за стратегии за зајакнување на планинскиот туризам, реализирајќи го својот потенцијал за создавање работни места и ублажување на сиромаштијата. Планинарството е врвен туристички сегмент во Непал. Дозволата за искачување на Еверест чини 11.000 долари за странци, но повеќето на крајот трошат просечно 50.000 долари за опрема, соба и пансион и ангажирање водичи и носачи.

Најголем број планинари е забележан во 2018 година кога 8.641 странски алпинисти добиле дозволи за искачување.

Претходен написи
Викенд планинска прогноза 18-19 февруари
Следен напис
Викенд планинска прогноза 25-26 февруари