Врв Ленин 7.134 метри – најлесната седумилјадарка?

Вести

Врвот Ленин, кој се наоѓа на границата помеѓу Таџикистан и Киргистан, е наведен како најлесниот врв на светот над 7000 метри. Иако во строга техничка смисла тоа може да биде точно, сепак останува сериозна планина која за време на кратката летна сезона (почетокот на јули до крајот на август), привлекува многу луѓе од Европа, Азија и пошироко, од кои повеќето и покрај „лесната“ репутација, не успеваат да застанат на  врвот. Иако недостасуваат детални статистички податоци, често цитираната бројка што сугерира опсег од 15-25% стапка на успех е веројатно точна. Значи, за така лесен врв, стапката на успех е зсепак мала.

Позадина

2018 година беше одбележана деведесеттата годишнина од првото искачување на Врвот Ленин од двајцата Германци Евген Олвајн и Карл Виен, заедно со австрискиот алпинист Ервин Шнајдер.  Претходните години, на Врвот Ленин повеќе се гледаше преку трагедите, особено во 1974 и 1990 година. Вториот вклучуваше огромна лавина предизвикана од земјотрес, кој го зафати Камп 1 (5.300 метри) и ги уби сите 43 алпинисти кои се наоѓаа таму таа ноќ. Ова резултираше во поставување на овој камп на сегашната локација која е побезбедна, но не и без предизвици! Исто така, вреди да се напомене дека околу 10-15 сериозни несреќи се случуваат на планината секоја кратка летна сезона, со околу една третина со жртви. Предминатата година, шест лица ги загубија своите животи во период од три недели, вклучително и високо искусен киргистански водич и руски клиент кои беа потрупани со лавина додека слегуваа од кампот 2 во лоши временски услови. Лошите временски услови, особено силните ветрови, имаат големо влијание врз стапките на успех. Сето ова ја подвлекува сериозноста на оваа планина и покрај нејзината лесна репутација.

Рути

Во овој момент, веројатно е корисно да се разјасни номенклатурата во врска со различните кампови на нормалната рута („Разделнаја“ рутата) бидејќи е извор на постојана конфузија. Базниот камп е на Ачик Таш (3.600 м.) и овде најпрво пристигнувате каде што има шест официјални оператори кои обезбедуваат капацитети. Релативно пријатна прошетка од 3-5 часа по која ќе стигнете до Напредниот базен камп (4.300 м) каде има шест официјални кампови. Кампот 1 се наоѓа на 5.300 метри, што е околу 5-9 часа искачување на глечерот, и покрај бројот на луѓе што ќе ги сретнете соло, ова е глечер со краваси. Вклучува траверс низ област со прекар „тава“, дел што сакате да го избегнете во текот на денот. Обично има особено големи краваси, а претходната сезона беше поставена барем една скала. Кампот 2 (6.100 метри) е уште 4-7 часа и се наоѓа на само четириесет и осум метри под Врвот Разделнаја. За повеќето, Камп 2 е местото каде што се прават преговорите за врвот (10-14 часа кружно), но опцијата за Камп 3 (6.400 м) постои и таа обично се користи со послаби групи бидејќи дава пократок самит ден. Повеќето забуни се создаваат од луѓе кои честопати се повикуваат на АБЦ како Камп 1 и на Кампот 1 како Камп 2 итн., што резултира во неопходност секогаш да се наведува висината при комуникацијата.

Фактори на успех

Искачувањето на врвот Ленин (како и со сите други високи планини) бара успешно решавање на следниве критериуми:

Фитнес – очигледно е дека има многу луѓе на планина без потребната физичка кондиција.

Техничка способност – да, тоа е нетехнички врв, но потребни ви се основните вештини за безбедно преминување на глечерите и компетентно движење во дерези. Исто така, помага и одредено искуство на кампување на голема надморска височина.

Искуство – ова е потребно за да се донесат правилни одлуки додека сте на планина, бидејќи лошото одлучување може значително да влијае на вашиот успех (и вашата безбедност!).

Аклиматизација – ова е голема планина и поминување доволно време за соодветна аклиматизација е најважно.

Време – последно, но не и најмалку важно, ова е единственото нешто што не можете да го контролирате. Многу силни ветрови на гребенот на врвот, дури и кога небото е чисто, се премногу чести на оваа планина.

Претходен написи
Мечки по патот кон домот Љуботен
Следен напис
Патот до ски центарот Брезовица конечно асфалтиран