Дали Алекс Хонолд тренира за Еверест?

Вести

Неодамна се врати од Антарктикот каде се искачи на највисоката планина на континентот. Веројатно не тренира за Еверест, но изгледа како да се подготвува за нешто големо

Алекс Хонолд тренира за нешто, но веројатно нема да знаеме што е тоа додека не е таму или додека не го искачи. Качувачот од Лас Вегас беше само на експедиција за да научи за качувањето на голема височина. Тој и Естебан „Топо“ Мена се искачија на Винсон, највисокиот врв на Антарктикот.

Познато е дека Хонолд има силна аеробна основа и е еден од најдобрите светски качувачи на карпи со големи ѕидови, па дали е можно тој да тренира за качување на големи височини, можеби на Хималаите, а можеби на или околу Еверест? Дали тоа ќе биде големо искачување на снег или може да биде карпа/мраз/снежна линија на голема надморска височина?

На Хонолд не му е непознато алпинистичко качување, бидејќи доби Златен цепин за Фиц Рој траверсот со Томи Колдвел во 2014 година. Во 2013 година, Хонолд, Ренан Озтурк и Фреди Вилкинсон се здружија на три брзи искачувања во клисурата Рут на Алјаска. Тие го направија второто искачување на The Pearl на планината Бредли во 40-часовна тура од базниот камп. Исто така, го направија првото еднодневно искачување на југоисточната страна на планината Дики за само 25 часа од базниот камп. И за 19 часа се искачија на столбот Кобра.

Во 2016 година, Хонолд се искачи на Торе траверсот во Патагонија со Колин Хејли за 20 часа и 40 минути. Во 2017 година, Хонолд и Озтрурк се вратија на Алјаска за да пробаат насока од 1.600 метри на планината Дики. The Wine Bottle за прв пат беше искачена во 1988 година од Австријците Томас Бонапас и Андреас Орглер. Хонолд и Озтрук беа спречени поради условите. Во 2020 година, Хонолд се врати во Патагонија со Хејли и заврши неколку насоки.

Додека тој е еден од најуспешните светски солирачи, Хонолд не поминал многу време во планинарење на височини. По неговото неодамнешно патување на Винсон, тој рече: „Топо е водич во Alpine Glow Expeditions и ме придружува неколку недели додека јас се занимавам со планинарење и учам малку за надморската височина“.

Минатата есен, Хонолд воспостави траверс од приближно 60 километри, кој вклучуваше 14 мулти-пич насоки на Red Rock, планинарење и качување над 7.000 метри вертикала од 32 часа. Тој го нарече траверсот Honnold’s Ultimate Red Rock Traverse или HURT.

Претходен написи
Висина на снежна покривка 25.01.23
Следен напис
Маврово sound & culture