Дали искачувањето на „вистинскиот врв“ на Манаслу ќе стави крај на историската дебата за планините во Непал?

Вести

Кога Мингма Гјаjeе Шерпа (попозната како Мингма Г) објави дека ќе оди на „вистинскиот врв“ на Манаслу оваа есен, сите беа скептични. Реално, никој не бил таму во изминатите 45 години.

Според Хималајската база на податоци, последните луѓе што стигнале до главниот врв во текот на есента биле Иранецот Мохамед Jафар Асади, Јапонецот Јун Кагејама и Непалскиот Пасанг Шерпа во 1976 година. Оттогаш, многумина се обиделе, но никој не стигнал до вистинскиот врв на планината. Но, на 27 септември, тим од високо квалификувани планински водичи предводени од Мингма Г стигнаа до вистинскиот врв на планината, станувајќи само вториот тим што стигна до него во текот на есенската сезона. Помеѓу овие години, еден тим стигна до вистинскиот врв во пролет, но никој не можел на есен.

Тоа значи дека неколку десетици искачувања на Манаслу, пријавени во есенската сезона помеѓу 1976 и 2021 година, не се однесуваат на „вистинскиот врв“, туку пониската точка. Оттука, Мингма Г вели дека сите тие биле контроверзни, но неговиот тим ја заврши оваа дебата. Сепак, другите засегнати страни, вклучително и владиниот орган, велат дека се уште не се сигурни за ова.

Вистинскиот врв наспроти предниот врв

„Контроверзноста Манаслу ја мачи планинарската индустрија во Непал со години. Уште кога дознав дека точката каде што застанав претходно не беше вистинскиот врв, сакав да стигнам до вистинскиот “, вели Мингма Г, едeн од алпинистите која создаде историја со искачувањето на К2 во зима. „Оваа година им кажав на сите, од мојот тим до моите клиенти, дека на планината ќе одам на вистинскиот врв“.

Над 2.000 луѓе се искачија на Манаслу од првото искачување во 1956 година. Но, колкумина стигнаа до вистинскиот врв на планината отсекогаш било под знак прашање. Податоците од базата на податоци на Хималаите сугерираат дека последниот тим што стигнал до вистинскиот врв во текот на есен бил јапонскиот и иранскиот тим од 1976 година, додека тие велат дека Гај Котер, кој ја предводел групата, беше последниот што стигна до вистинскиот врв во пролетта 2012 година.

Оттогаш, многумина тврдат дека стигнале до вистинскиот врв на планината, вклучително и популарни планинари како Адријан Балингер, Андреј Баргиел, Едурн Пасабан и Нирмал Пурја, меѓу многу други, но изгледа дека во нивните обиди може да има ѕвездичка, бидејќи не стигнале до вистинскиот врв.

„Многу луѓе не се свесни дека има преден врв и вистински врв. Се надевам дека конечно ја прекинав оваа дебата и луѓето повеќе нема да застанат на првиот врв тврдејќи дека тоа е вистинскиот врв “, вели Мингма Г.

По искачувањето на Мингма Г на врвот, пакистанскиот алпинист Шехрозе Кашиф изјави дека ќе се врати на Манаслу бидејќи не го искачил вистинскиот врв. Објавувајќи видео на Инстаграм, 19-годишникот изјави дека не знаел за контроверзноста на врвот и иако го доби сертификатот, нема да го смета овој врв како дел од неговиот проект за искачување на сите врвови од 8000 метри и ќе се врати во Непал за да го достигне вистинскиот врв.

Хималајската база на податоци се надева дека работите ќе се сменат од 2022 година натаму, бидејќи сега тие ги имаат сите докази за тоа како изгледа вистинскиот врв. Институцијата се смета за авторитет низ целиот свет кога станува збор за планинарење на Хималаите.

„Не можеме да ја смениме историјата, но она што можеме да направиме е да ставиме забелешка до старите врвови и да кажеме дека тие се сметале за врвови до 2021 година. Но, сега, благодарение на Мингма Г и технологијата, имаме доказ за врвот и патот до врвот и најверојатно ќе се земе неговиот врв како вистински врв “.

Освен базата на податоци, Одделот за туризам кој нуди сертификати за искачените врвови на планинарите, исто така, ќе мора да направи промени. Но, директорката на одделот Меера Ачарија вели дека одделот не е свесен дека Манаслу има два врва. Таа вели дека одделот им давал сертификати на сите откако потврдиле организаторите на експедицијата.

 „Запомнете дека речиси 90 проценти од искачувањата на оваа планина беа до првиот врв“, вели Мингма Г.

Претходен написи
Поставeна сајла на патеката кон врв Кабаш
Следен напис
Снегот засили со присуство растат и апетите за скијање