Дејвид Гетлер и Килијан Жорнет се враќаат на Еверест

Вести

Aлпинистите Дејвид Гетлер и Килијан Жорнет му се вратија на Еверест без употреба на кислород.

Според социјалните мрежи на Гетлер, тој тргнал од Камп 2, додека Жорнет заминал од Базниот камп. Двајцата се искачија преку ноќ и се сретнаа на Јужното седло. Разговарале за продолжување, но Гетлер објасни дека „и јас и Жорнет го доживеавме истото чувство дека не се чувствуваме добро. Беше бизарен момент кога се прегрупиравме кај Јужното седло и си рековме дека не сме добро“.

Се согласиле дека е најдобро да се запре и да се симнат: „Кога маргините на безбедност се толку мали, ако едно парче не одговара, не мора да ја завршите сложувалката“, изјавил Гетлер.

Досега оваа сезона немаше потврдени искачувања на Еверест без кислород.

Претходен написи
„Без кислород и по лошо време, Лотце е недостижен“
Следен напис
Подружницата Хотел Молика перидов со активности за унапредување на ски центарот Копанки