Ексклузивно од К2: Извештаи на Алекс Гаван од базниот камп

Вести

Денес, ExplorersWeb стигна до Алекс Гаван по телефон во Базниот камп К2, каде што расположението е прилично мрачно, и покрај прекрасниот ден. Оштетената опрема во камповите 1 и 2 ги загрижува повеќето алпинисти. Но, Гаван и неговата партнерка, Тамара Лунгер, беа доволно претпазливи да ја обезбедат опрема во тие повисоки кампови и сега имаат многу посветла перспектива.

„Се чини дека во Камп 2, беа разнесени пет шатори“, изјави Гаван за „ЕксВеб“. „Нашите работи во кампот 1 се добро затоа што ги спуштивме шаторите и го закотвивме секое парче опрема што ја имавме внатре“.

Двојката ги обезбеди и своите шатори пред базниот камп и 10-те сини пластични буриња со нивната опрема од 145 килограми. Мудра стратегија: Дури и во базниот камп, вчера ветрот корнеше со брзина од 80 километри на час.

Заради нивната претпазливост / искуство, додека други размислуваат дали да ја откажат својата експедиција и да си одат дома, Лунгер и Гаван размислуваат за следната рунда на аклиматизација. „Ние сакаме да го поставиме Камп 2 и да ја поминеме ноќта таму“, рече Гаван. „Тогаш, ако дозволат временските услови, ќе се вратиме до Црната пирамида, насочувајќи се кон долниот Камп 3“.

„Повеќе од една недела не можев да го видам врвот К2 поради нестабилното време, но тоа е нормално на високите планини, а уште повеќе во зима и на ова место“, напиша Гаван.

Што се однесува до нивните непосредни планови, тие денес во 17 часот чекаат на нова временска прогноза. „Ако времето остане добро, ние ќе се искачиме утре за прва вечер во Камп 1“, објасни Гаван. „Тогаш ќе го формираме Камп 2 и ќе се обидеме да останеме таму две ноќи затоа што сè уште не сме биле во Камп 2“. Доколку се одржи добро времето, тие ќе се приклучат на Кампот 3 за понатамошна аклиматизација.

Тамара Лунгер постојано изјавуваше дека верува дека клучот за потенцијален успех е добрата аклиматизација и дека таа и Гаван би се фокусирале на тоа.

Гаван откри дека неодамна имало -34˚С во Базниот камп, не сметајќи го виндчил ефектот, и -66˚ на врвот. „Понекогаш кога вдишувате, боли воздухот што влегува во вашите бели дробови“, рече тој. Сепак, инсистира на тоа дека тој повеќе би сакал да биде тука отколку на кое било друго место. „Јас сум токму таму каде што требаше да бидам и сум бескрајно благодарен за тоа“, додаде тој.

Гаван исто така бил внимателен да го држи својот тим во здрав разум. Од времето кога го напушти Скарду, тој се држеше настрана од вестите и надвор од социјалните мрежи. Денес за прв пат, романскиот алпинист ја опушти својата дисциплина и објави долга, лична рефлексија на FaceBook за неговиот филозофски пристап кон искачувањето.

Гаван одби да даде коментар за ExWeb за плановите на другите алпинисти, особено оние кои изгубија скапоцена опрема на камповите 1 и 2. „Во моментов, не сум сигурен што ќе се случи“, рече тој.

Неизвесноста е, навистина, најдобриот збор за опишување на непосредната иднина на повеќето експедиции што моментално се наоѓаат во Базниот камп. „Не сме сигурни за нашиот Камп 2 веднаш под Црната пирамида на 7.000 метри“, објави Мингма Г претходно денес. Тој се надева дека опремата е безбедна, но ако ја однесат, можеби ќе мора да се откажат и да си одат дома.

Тројцата Шерпа алпинисти ќе одат и ќе проверат наскоро. Шаторите на Мингма Г се повисоко од другите, така што не е можно за еден ден да стигнат таму и да се вратат во базниот камп.

Серги Минготе, Хуан Пабло Мор и другите алпинисти се надеваат дека ќе се упатат и денес за да ја проверат штетата. Минготе стравува дека можеби го изгубил шаторот во Камп 1, но се надева дека нешто од опремата што ја оставил во Камп 2 е недопрена.

Пурја, барем, вети дека ќе продолжи: „Само малку сум залуден што пропуштив уште еден прозорец кон врвот“, напиша тој денес. „Сепак, планот е сè уште во оптек, а врвот ќе го поместиме малку доцна во сезоната“.

Пурја го помина денот прегрупирајќи се, но планира да направи уште една, дури и потешко носење со својот тим во повисоките кампови. „Овој пат ќе мора да се изврши поголем напор“, вели тој. „Планот е да се комплетира фиксирањето на линиите до Кампот 4.“

Претходен написи
Mikaela Shiffrin ја врати доминацијата во Flachau со победа по година за место во клубот 100!
Следен напис
Непалските алпинисти испишаа историја со изкачување на K2 во зимската сезона