Емили Харингтон влегува во историјата на „Ел Капитан“

Вести

Алпинистката Емили Харингтон во ноември 2020 година влезе во историјата. Американката стана првата жена што слободно се искачи на насоката Голден Гејт на Ел Капитан за еден ден.

Емили Харингтон го трасираше патот во книгите по историја во ноември, со тоа што стана првата жена што слободно ја искачи насоката Голден Гејт на Ел Капитан во Националниот парк Јосемити за помалку од еден ден. Харингтон, 34, се искачи на планината од 1000 метри 21 час, 13 минути и 51 секунда, со што стана четвртата жена што може слободно да се искачи на монолитот, прикажан во документарниот филм номиниран за Оскар „Free Solo“.

Ел Капитан се смета за еден од најисториските и најтешките места за качување на карпи во светот. Лин Хил беше првата жена што се искачи на Ел Капитан за помалку од 24 часа во 1994 година. Стеф Дејвис и Мајан Смит-Гоб го следеа примерот. Тоа беше четврти обид на професионата качувачка Харингтон да се справи со бегемот за помалку од 24 часа.

„Мислам дека причината за успехот беше мешавина од подготвеност, искуство, тренинг, како и малку среќа“, изјави Харингтон.

Во free-solo (слободно качување) стилот на Александар Хонолд во истоимениот документарец, не користи појас. Слободното качување – методот што го користи Харингтон – бара од качувачите да ги користат рацете и нозете за да се истуркаат нагоре, но тие носат јажиња и друга заштитна опрема во случај на пад. Како и да е, не е без опасности: една од искачувањата на Харингтон на Ел Капитан минатата година ја одведе во болница. Хонолд и се придружи на Харингтон на почетокот, како нејзин обезбедувач за првиот дел од насоката.

Претходен написи
Светски ден на планината, втор дел
Следен напис
Нови алпинистички насоки на Остри врв