Запознајте ја Србија: 10-те најубави планини

Вести

Иако Србија според површината може да се карактеризира како помала земја, може да се пофали со неверојатно, скоро нереално природно и историско богатство. Секој агол на Србија има специфична вредност и поради нејзината дивина, некои делови засекогаш ќе останат мистериозни и неистражени, што е особено точно за планините, кои се непроценливо богатство. Можеби не се многу високи како во Македонија, но околната убавина, недопрената природа, автентичната култура, ги прават посебно привлечни. Беше многу тешко, но некако успеавме да ги издвоиме 10-те најубави планини во Србија кои сигурно го заслужуваат нашето внимание, посебно во услови кога и не можеме да патуваме многу подалеку од нашиот северен сосед.

1. ЗЛАТАР (ГОЛО БРДО 1.627M)

За планината Златар велат дека кој еднаш ќе ја сретне, секогаш ќе се врати и ќе живее во нејзините благослови. Сместена помеѓу реките Увац, Лим, Милешевка и Бистрица, на работ на висорамнината Пештерска, и го краси најголемото природно живеалиште на мршојадци. Не толку туристички изложен како соседен Златибор, Златар им дава на посетителите можност да уживаат во беспрекорните еколошки својства и автентичната зачувана природа чии врвови нудат прекрасен поглед, што ја прави оваа област идеален спортски и рекреативен, здравствен и туристички регион.

Покрај бројните патеки за пешачење и велосипедизам, оние кои доаѓаат во Златар имаат можност да се запознаат со српската култура во бројни манастири и цркви, меѓу кои најпознат е манастирот Милешева, во кој се наоѓа познатата фреска „Белиот ангел“. Западна Србија е позната по своите многубројни специјалитети кои се дарувања од природата, а Златар го нуди својот автохтон вид „златни сирења“, како и лековити производи од хељда.

2. ТАРА (ЗБОРИШТЕ 1,544 М)

Друг бисер на западна Србија лоциран на границата со БиХ, кој се потпира на Златибор и Мокра Гора, е планината Тара. Магичната комбинација на поволни климатски и геолошки услови ја прави оваа планина оаза на здрав живот и спортско-рекреативен центар кој ги надополнува богатите културни содржини. Покриен со густи зимзелени и листопадни шуми и проткаен со ливади и пасишта, а од чии врвови се шират нереални погледи на нескротливата Дрина, таа гордо ја носи титулата „Кралица на планините“.

Тара е вистинското место за мир и релаксација, а за оние кои сакаат малку повеќе активности има „Шарганска осмица“, ремек-дело на светска железничка конструкција што ќе ве врати во времето, етно селото „Меѓавник“ и познатото село од Кремна, позната по пророчкото семејство на Тарабиќ.

3. РТАЊ (ШИЉАК 1.565м)

Ртањ е огромен планински масив кој се наоѓа на околу триесетина километри северно од Ниш. Исклучително зачуваната природа и највисокиот врв на Ртањ, Шиљак, кој го формира крајот на карстниот гребен во форма на стрмна купа што изгледа како шешир, го претставуваат вистинското богатство на источна Србија. Уникатните предели и искачувањето на 1.200 метри се вистински предизвик за сите оние кои сакаат да ја запознаат Србија од „перспектива на Ртањ“, бидејќи од врвот погледот достигнува до Авала, Копаоник и Стара Планина.

На врвот на Ртањ, има капела посветена на Свети Ѓорѓи, која е симбол на голема љубов вткаена во карпите на Ртањ. Оваа област е исклучително богата со лековити билки, а главната карактеристика е познатиот чај Ртањ.

4. СТАРА ПЛАНИНА (МИЏОР 2.169M)

Планината што ги поврзува Србија со Бугарија и Црното Море, планина по која Балканот го доби своето име. Стара планина се наоѓа на југот на Србија и ги опфаќа општините Књажевац, Пирот, Зајечар и Димитровград. Исклучително е позната по своите води и сочувано растително богатство. Бидејќи снегот ја покрива 5 месеци, Стара Планина е привлечна за сите љубители на зимските спортови, но и за параглајдеристите и љубителите на долгите пешачки тури. Секој што не ја познава Стара Планина не го познава ниту Балканот е идеален начин да се опише колку се лажливи и опасни временските прилики во оваа област со драстични температурни разлики.

Познатото сирење Пирот е добиено од два домашни вида овци кои се одгледуваат на Стара Планина, а љбителите на традицијата и автентичната српска култура можат да уживаат во рурален туризам, автентични рачно плетени производи од волна и посети на бројни манастири и цркви.

5. ПЛАНИНА СТОЛ (ГОЛИ КРШ 1,156М)

Друга убавина на исток е планината Стол лоцирана во регионот Тимок недалеку од Бор. Врвот на планината изгледа како долга тесна островска кота со остар врв и стрмни карпи кои се идеална комбинација за планинарење и спортско качување. Стол е вистинска еко-зона со привлечни пејзажи надополнети со пространи ливади и лековити билки.

Едно од најголемите богатства не само на овие простори, туку и на цела Србија се силните извори во подножјето на Стол. Контрастот помеѓу големиот и стрмен масив се цветните ливади и пасиштата со незаборавен поглед.

Прв дел

Претходен написи
Пролетно скијање на Шара со АТВ асистенција
Следен напис
Запознајте ја Србија: 10-те најубави планини, II дел