Каква алатка за обезбедување е во ранецот на Крис Шарма?

Вести

Во текот на изминатите дваесет години, Крис Шарма напиша некои од најневеројатните и најзначајните страници во историјата на спортско качување, а Petzl цело време му помагаше со најдобрата можна опрема. На карпата едно од најважните парчиња опрема за Крис е, се разбира, алатката за обезбедување. Крис го користи GRIGRI многу долго време и еве зошто.

Без разлика дали поминувате денови секоја година работејќи ги најтешките насоки низ светот како Крис, или едноставно од време на време го носите вашето семејство до најблиската карпа, ваш приоритет е да бидете сигурни дека сите ќе останат безбедни.

„GRIGRI е мојата алатка за осигурување со години, и мислам дека ја користев секоја верзија. Никогаш не одам на качување без еден во ранецот! Лесно се користи кога осигуруваш некого и нуди сигурност и дополнителна маргина на безбедност кога некој ме обезбедува мене“.

Скоро триесет години GRIGRI се докажа при качувањето. Ги постави стандардите за обезбедување до степен до кој практично стана генеричко име.

„Силната страна на GRIGRI е можноста да се користи истата техника на осигурување како и со другите алатки, со функцијата за автоматско кочење како дополнителен бонус. Тоа овозможува на секој качувач да го користи, без оглед на нивната способност или искуство “.

Сепак, една алатка не може да стори сé. Иако може да го олесни обезбедувањето, обезбедувачот сепак треба да научи како правилно да го користи, без разлика дали за пуштање или собирање јаже, запирање на пад, или контролирање на јажето при спуштање.

„Она што е одлично за GRIGRI е тоа што го зголемува нивото на безбедност при обезбедување, сето тоа како компактна, лесна и неверојатно едноставна алатка. Како и за секоја алатка за обезбедување, треба да ги прочитате упатствата и техничките совети од оние што го дизајнирале, па дури и да ги гледате инструкциските видеа како правилно да го користите – особено за да обезбедите мек пад при водство“.

„Јас не можам да замислам нешто што подобро обезбедува од GRIGRI. Никогаш не се качувам на карпа без него!“

Претходен написи
Ивана Јовановска боса направи 9000+ на Водно
Следен напис
Зима на 8 000 – Искачување на највисоките планини во најстудената сезона