Како да се искачите на Монт Еверест?

Вести

Искачувањето на Монт Еверест во никој случај не е лесна задача. Прочитајте го нашиот водич како да стигнете до врвот на највисоката планина во светот – со сите 8.848 метри!

Обука

За подготовка за искачување на Еверест треба многу тренинг – се препорачуваат до две години за да бидете сигурни дека сте доволно фит. Ова вклучува искачување на други планини, како и почести вежби како трчање (носење тежок ранец) и вежбање со тегови. Планинарот Алан Хинкес е првиот Британец кој ги освоил сите 14 највисоки планини во светот, вклучувајќи го и Еверест. Тој за Newsround изјави: „Најдобро е да стекнете искуство со искачување, да ја развивате вашата издржливост и да научите вештини како што се како да користите цепин и дерези“.

Аклиматизација

Алан вели дека кога ќе стигнете до базниот камп на Еверест, треба да поминете околу четири недели „аклиматизација“ – навикнување на екстремна надморска височина. Базниот камп е на надморска височина од 5.300 метри, така што воздухот е многу поредок. Има помалку кислород, што го отежнува дишењето. За тоа време, алпинистите постепено прават подолги и подолги искачувања од базниот камп, пред да заминат на врвот.

Комплет

Ви треба доста специјална опрема за да дојдете до врвот. Ова вклучува цепин и чизми со дерези  – за чие користење треба тренинг. „Имате специјално одело исполнето со пердуви кое е најлесниот и најефикасниот начин да останете загреани“, објаснува Алан.

„Потребна ви е сериозна заштита на очите или ќе добиете снежно слепило, бидејќи има толку многу ултравиолетова светлина. Тоа во основа значи дека окото ќе изгори и едноставно не можете да гледате“.

Други работи кои треба да ги спакување се појас, кислород, ракавици и неколку пара чорапи.

„Нема вода, затоа мора да топите снег за да пиете. Не се перете, затоа мора да бидете подготвени да мирисате!”

Дозволи

Ако сакате да се искачите на Монт Еверест, потребна ви е дозвола од непалската влада. Секој може да набави, но тие се многу скапи.

Здравствени опасности

Голема грижа за алпинистите е висинска болест, што може да доведе до акутно заболување на планината. Тогаш, крвта ви станува погуста и може да претрпите тромб или мозочен удар. Ако не се спуштите, тоа може да биде фатално. Другите опасности вклучуваат смрзнатини – што може да доведе до губење на прстите на рацете и нозете – и хипотермија (кога внатрешната телесна температура ќе се спушти на опасно ниско ниво). Познато е дека некои луѓе замрзнуваат до смрт.

„Зона на смртта“

Зоната на смртта е дел од искачувањето кое е повисоко од 8.000 метри – го добило своето име затоа што таму има толку малку кислород што ништо не може да живее долго. Во овој момент, стигнувањето до врвот е трка со времето. Алан се сеќава на своето време поминато таму: „Зоната на смртта е како да имате навистина лоша главоболка, да страдате од грип и да се обидувате да истрчате маратон – во снежна бура“.

Цена

Најчестиот начин за искачување на Еверест е приклучување кон експедиција со водичи. Но, ова може да биде навистина скапо – патувањето може да чини околу 60.000 долари! Па подобро е да започнете да штедите.

Претходен написи
Попова Шапка отвара со два дена бесплатно скијање
Следен напис
There and Back – книга со фотографии на Џими Чин