Како двајца Словенци се искачија на највисокиот оџак во Европа

Вести

Повторно, словенечкиот спортски дух е ставен во центарот на вниманието. Овој пат од двајца словенечки алпинисти од светска класа, Домен Шкофиќ и Јања Гарнбрет, кои успешно се искачија на највисокиот оџак во Европа, сместен во Трбовjeе, Словенија.

Со качување по највисокиот оџак во Европа на словенечката електроцентрала Трбовjeе (висок 360 метри), алпинистите Јања Гарнбрет и Домен Шкофиќ се справија со највисоката вештачка мулти пич насока во светот. Ред Бул, познат по поддршката на спортски проекти исполнети со адреналин, го има насловот на проектот „Кула на моќта: искачување по највисокиот оџак во Европа“. Видеото од нивното искачување воодушеви голем број гледачи.


Оџакот на Трбовjeе се издигнува на 360 метри на небото над Словенија. Често прободувајќи ги ниските облаци, тој стои како највисок оџак во Европа и за Домен Шкофиќ и Јања Гарнбрет тоа беше крајната цел за искачување. Идејата се јави во 2015 година и по пет години од сонот станува реалност. На 9 октомври 2020 година со едвај половина оџак видлив поради магла, тие почнуваат да го искачуваат за прв пат. Четири дена подоцна на 13 октомври, целосно одморени и со насоката свежа во нивните умови, тие ќе се вратат и ќе уживаат во успешно слободно качување, поминувајќи ја секоја должина од насоката.

Проектите како „Кулата на моќта“ на Ред Бул со двајца Словенци во главната улога, ја покажуваат спортската душа на земјата и дополнително ја зголемуваат сликата за Словенија како спортска дестинација. Сегментот на активни аутдор одмори, заедно со планинските одмори, е еден од најконкурентните туристички производи во Европа. Има значително влијание врз имиџот на Словенија како одржлива дестинација и добро се поврзува со спортскиот туризам како производ. Покрај тоа, се обезбедува безбедно, одржливо и привлечно искуство за посетителите.

Претходен написи
Информација околу случувањата со планинарскиот дом „Даре Џамбаз” на врв Водно
Следен напис
Жените на врвот на заработка во Алпско скијање колку прокнижија од Светскиот Куп