Килијан Жорнет и Дејвид Гетлер се здружуваат за западниот гребен на Еверест

Вести

Килијан Жорнет нема да се искачи самостојно на Еверест, туку ќе се здружи со Дејвид Гетлер. Заедно, двајцата ќе се упатат кон западниот гребен на Еверест. Не е потврдено дали нивните планови го вклучуваат и траверсот Еверест-Лотсе. Со сегашната неизвесност со КОВИД и густиот распоред, можно е дури и алпинистите да не се сигурни што ќе можат да завршат.

Самиот Дејвид Гетлер стигна до Еверест базниот камп, но не ги откри своите планови. „Во 2019 година, застанав на 100 метри од врвот, и за мене тоа е незавршено. Би сакал да го завршам тоа што го започнав. Оваа година има уште повеќе слоеви на несигурност од кога и да е, но знам дека за големи цели може да бидат потребни многу години и многу обиди. Да се остави да помине година без обид е како губење драгоцено време“ – напиша тој.                

Одредени извори потврдија дека Килијан Жорнет пристигнува утре во Катманду. Дури и ако целат само кон Западниот гребен, тие ќе имаат само околу еден месец пред монсунот. Гетлер, водич на Шамони и поранешен партнер за качување на покојниот Уели Штек, веќе е аклиматизиран откако трчаше и се искачи во непалската област Чукунг. Жорнет интензивно тренираше во Норвешка, главно со ски алпинизам, но не е познато дали Жорнет исто така се подготвуваше за надморска височина, бидејќи највисоката точка на Норвешка (Врвот Галдху) е скромни 2.469 метри.

Сепак, ова не е прв пат Жорнет да планира да го забрза Еверест со мала аклиматизација. Живее и тренира цел живот на планина, а неговата способност да извлече максимум од воздухот е исклучителна. Неговиот капацитет на белите дробови порасна на 5,3 литри – скоро 1,5 литар поголем од просечен маж со иста висина.

Претходен написи
Научниците oткриваат како дождот може да ги „обликува“ планините
Следен напис
Задњи воз на Галичица! Или не?!