Килијан Џорнет избега од Еверест по лавина

Вести

Планинскиот тркач се движеше на западниот гребен кога лавина го однесе низ кулоар.

Монт Еверест оваа сезона беше окупиран со планинари кои го достигнаа врвот, алпинисти кои беа спасени и алпинисти кои трагично загинаа. Сега едно од најпознатите светски имиња во играта преживеа лавина.

Килијан Џорнет штотуку се обиде на Западниот гребен на Еверест, кој први го искачија Том Хорнбејн и Вили Унсоелд. Џорнет е еден од најбрзите соло планинари во светот со неколку импресивни рекорди на неговото име.

Тој го опиша Западниот гребен дека е во неоптимални услови со страшно тешки снежни услови. Чекал неколку часа на гребенот додека не стивнат екстремните ветрови, а потоа се преместил во познатиот Кулоар Хорнбејн, кој исто така го користел канадски тим во 1986 година.

Џорнет се искачил на кулоарот неколку стотини метри додека не скршил плоча и бил однесен по падината околу 50 метри во лавина. Тој одлучи да се врати во базниот камп. Потоа рече: „Јас многу верувам во тоа дека КАКО е многу поголемо и поважно од ШТО. Во таа смисла, искачувањето беше едноставно совршено“.

Претходен написи
Американски планинар се искачи на „тројната круна“ на Еверест
Следен напис
Акција за чистење на Хималаите