Колин Хејли ја солираше насоката Goretta Pillar

Вести

Во јануари 1979 година, Италијанецот Ренато Казарото го направи првото искачување на столбот Горета на северниот столб на Серо Шалтен (Фиц Рој). Тоа беше една од најтешките алпинистички насоки на кои во тоа време се искачи еден од најдобрите светски алпинисти. Оваа недела, алпинистот ветеран Колин Хејли ја повтори класичната рута сам, користејќи соло техники што ги практикуваше минатата година во Шамони. За разлика од Казарото, кој исто така солираше со јаже, Хејли не користеше фиксирани јажиња.

По неговото искачување, Хејли рече: „Јас тргнав на насоката нешто пред 9 часот наутро на 17-ти и стигнав до врвот Серо Шалтен веднаш по полноќ на 19-ти. Иако во минатото имав многу соло алпинизам, речиси секогаш беше без бивак, така што ова искачување беше поинаков стил отколку што сум навикнат. Исто така, освен за последните 200 метри полесен терен до врвот на Серо Шалтен, јас се самообезбедував околу 97% од патеката долга околу 1200 метри. Додека го избегнував психолошкиот интензитет на фри солоирањето, физичката штета од толку многу самообезбедување беше огромна, надополнета со големата тежина на опремата што сам ја носев на планината“.

По првото искачување на Казарото, тој напиша извештај за американскиот Alpine Journal, во кој рече: „Во текот на овие белешки, не можам да избегнам да ги споредам техничките размислувања со личните. Од строго планинарски аспект, можам да кажам дека за десет активни години никогаш не сум доживеал вакво искуство. На овој ѕид морав да ги надминам екстремните технички тешкотии под непрекинато лошо време. Опремата и храната што ги имав беа она што обично се користи на алпските искачувања, но имав и непропустлива облека Гор-Текс. Оваа авантура ми потврди дека за да се успее во искачувања со забележителни тешкотии, неопходно е да се интегрираш во околината. Тоа значи дека мора да се знае како да се одредат најпогодните услови за искачување за да не се трошат физичките и психолошките сили при долги чекања.

Казарото умре во 1986 година додека се обидуваше да се качи соло на тогаш сè уште неискачениот југо-југозападен гребен К2. Откако се спуштил, паднал околу 40 метри во кревас. Извештајот за несреќата во американскиот Alpine Journal го вклучуваше ова: „Тој шепна: Горета, умирам во кревасот во близина на базниот камп.“ Таа организираше пребарување со италијанската, британската и германската експедиција, вклучувајќи ги и нивните лекари . Многу брзо го нашле на дното на кревасот, сè уште жив. Откако го подигнале на површина, сите напори на лекарите биле бескорисни и тој набрзо починал. Следејќи ги желбите на неговата сопруга, неговото тело беше вратено да се одмори во пукнатината.

Претходен написи
Ценовник ски карти Маврово 2023
Следен напис
Џорџ Еверест не сакаше Монт Еверест да го носи неговото име