Колку скали треба да искачите за да стигнете до врвот на познатите планини?

Вести

Глобалната ситуација со пандемијата и затварањето се уште е далеку од завршена, а нашите потреби за аутдор активности, тренинг и искачување не стивнуваат. Тоа значи мора да правиме нешто додека сме во локдаун нели?

Понекогаш, не можете да стигнете до планините. Понекогаш мора да останете во затворени простории и копнежливо да гледате во слики од планини, сонувајќи за денот кога ќе ги достигнете нивните високи врвови. Но, што ако можете да го доведете искачувањето на тие врвови малку поблиску до дома? Имајќи го тоа на ум, да ви претставиме: планински искачувања по скали. Едноставно е. Се искачувате на висината на вашата избрана планина со чекори по скалите.

Да, знаеме дека звучи како обид за постугнување рекорд за Гинис. Всушност, сегашниот рекорд за вертикална висина искачен со качување по скали е 18.585 метри за 24 часа. Но, во споредба со сите чудни активности кои ги прават за Гинис, искачувањето на висина на планина по скали во споредба со тоа звучи сосема нормално.

КАКО ДА ГО ПРЕСМЕТУВАТЕ ИНДОР ИСКАЧУВАЊЕТО

Во продолжение неколку пресметки , за да ви дадеме сè што ви треба за да тргнете на искачувањето на планината Скалило до врвот на некои популарни врвови. За тие броеви, претпоставивме висина на скалите од 20 см. Тоа е прилично разумен просек, заснован на мерење на скалите во нашите куќи или евентуално според прописите за градење скали.

Значи, ако вашите скали се високи по 20 сантиметри тогаш можете да ги видите готовите пресметки. Меѓутоа, ако верувате во правилно извршување на работите, подобро да го извадите метрото. За да пресметате колку од вашите сопствени скали треба да се искачат, измерете ја вертикалната висина на едно скалило од неговата основа до нејзиниот врв. Земете ја висината на вашата избрана планина и поделете ја со висината на вашето скалило. Тоа ќе ви го даде бројот на скали што треба да ги искачите за да стигнете до врвот.

Број на чекори за искачување на планините

Тогаш, подготвени сте да се искачите на Врвот на скалите. Избравме неколку врвови како можни цели за вашето искачување. Еве што направивме: претпоставивме висина на чекор од 20 см. Можете да го и прилагодите бројот на чекори врз основа на скалите што ќе ги искачите. Имате две опции: или искачувајте се од нивото на морето, или рекреирајте како би било вистинското искачување од стандардната почетна точка. Тоа е, ако искачувањето е во затворено, на собна температура, во текот на еден ден, а не на надморска височина…

Дополнителни честитки ако го сторите тоа во фенси фустан – под кој подразбираме соодветна опрема за планинарење. Ннајдобро е сето тоа да го правите без дерези и над снежната линија. Само ќе ги истапите, а можеби и вашиот партнер нема да е задоволен од состојбата на тепихот потоа.

1. Елбрус (јужна рута)

Висина: 5642m. Искачување: 3208m. Скали до врв: 16040. Скали од нивото на морето: 6770.

Познатото руско чудовиште: Елбрус еден од седумте врвови и според тоа највисокиот врв на континентална Европа. Да, Европа. Елбрус е на планинскиот венец Кавказ и претставува заспан вулкан. Како да немаше доволно признанија, тој е исто така 10-ти најистакнат врв во светот. Што е кул сè додека не сфатите дека дека имате доста да искачувате по угорницата до врвот.

2. Матерхорн (северо-источен гребен)

Висина: 4478m. Искачување: 1791m. Скали до врв: 8955. Скали од нивото на морето: 5374

Матерхорн е прекрасна планина на Алпите, која се протега на границата на Швајцарија и Италија. Не е највисока, но сигурно ја има најневеројатната фигура. Доволно за да ги направат љубоморни нејзините повисоки роднини. Неверојатната контура на гребените на Матерхорн ги прави прилично технички и ќе би треба опрема за качување и јажиња ако сериозно го сфаќате искачувањето по скалите.

3. Триглав

Висина: 2863m. Искачување: 2150m. Скали до врв: 10750. Скали од нивото на морето: 3436

Планината Триглав е одлична планина за оние кои се обидуваат да го надминат јазот помеѓу ридските патеки и планинарењето. До врвот може да се стигне само преку виа ферета, што ви дава можност да се прицврстите. На врвот има мала бела структура, која изгледа како бедем од замокот од бајките. Пазете се од некои чудни словенечки традиции, ако ова е вашето прво искачување.

4. Монт Блан

Висина: 4810m. Искачување: 3840m. Скали до врв: 19200. Скали од нивото на морето: 5772

Мон Блан е највисокиот врв на Алпите и искачувањето по него не е мал подвиг. Ја добива утешната награда да биде највисоката планина западно од Кавказ, планините што се наоѓаат на границата меѓу Русија и Грузија. Најчестата патека по планината е помалку техничка од, да речеме, која било од патеките во Матерхорн. Многу луѓе го користат како врв за „загревање“ за нешто поголемо. Можеби ќе изберете да го сторите истото, ако одлучите да се занимавате со планинарење по скали.

5. Еверест (од базен камп)

Висина: 8448m. Искачување: 3495m. Скали до врв: 17475. Скали од нивото на морето: 10138

Да, големиот. Со оглед на тоа што „Еверестинг“ е веќе нешто во светот на мазохизмот (читај: спортот), тешко дека би можеле да ја игнорираме најголемата планина во светот. Значи, можете да ја искачите висината на Монт Еверест на вашите скали, додека замислувате дека сте во повеќедневна опсада на оваа голема планина. Повеќето луѓе не сфаќаат дека на екипите за експедиција им требаат неколку месеци за да го достигнат врвот, додека вие можете да го направите тоа во едно попладне. Кој знае, ако одите доволно брзо, можеби ќе ви треба дополнителен кислород.

Претходен написи
Рогла спремна за сноуброд финалето во паралелен велесалом
Следен напис
Македонија отвара конзулат во Златибор