К2: Фотографии, детали и реакции за епското искачување

Вести

Сите 10 качувачи кои се вратија во Базниот камп се опоравуваат од она што Нирмал Пурја го опишува како „огромно патување“ и „едно од најтешките туркања досега“, неколку дополнителни детали и некои слики од врвот полека излегуваат. Пурја беше првиот кој навести возбудлива приказна од зад сцената: „Одлуката да се удри на врвот беше тешка… имаше моменти каде што членовите на тимот скоро да се свртеа назад поради големиот студ“, напиша тој. Пурја додаде две слики, вклучително и една на врвот, каде што се појавува без маска за кислород.

Вести се очекуваат и од Мингма Г, чии фактички, прецизни извештаи за време на искачувањето помогнаа публиката да биде „виртуелно“ информирана за ова епско патување. Мингма првично ја започна експедицијата со скратен буџет, со само двајца Шерпа партнери, за да докаже дека K2 може да се искачи во зима – и неговата визија се покажа како точна. Тој заслужува да учествува во аплаузот во кој веќе уживаат неговите придружници. Алпинисти од целиот свет, од експерти за зима, како што се Русите и Симоне Моро, до живи легенди како Меснер, до љубители од сите слоеви на животот, му честитаа на тимот. Секако, дебатата околу употребата на кислород ќе продолжи, бидејќи повеќето без О2 застапници истакнуваат дека дури и ако некој од алпинистите стигнaл до врвот и се спуштил без О2, тие биле поддржани од силен тим што употребувал.

Како и да е, како што вели Симоне Моро, „Секогаш може да се развива, и секогаш има простор за подобри стилови и етика“. Со други зборови, за оние кои копнеат за зимско искачување на К2 што е целосно ослободено од дополнителен кислород, предизвикот ги чека. Она што е јасно е дека ова е тимски напор, каде што секој учесник даде сè за да ја постигне целта и да му ја даде на Непал долгоочекуваната страница во историјата на големите планинарски први искачувања. И ништо од тоа немаше да биде можно без организациските вештини на водачот на експедицијата Чанг Дава Шерпа, кој управуваше со тимот, опремата, залихите и тактиките за извршување на тотално организирана меѓународна експедиција до К2 во текот на зимата. Освен тоа што е историска, оваа експедиција може да ги промени и правилата на играта за комерцијалните експедиции. Првите стапалки на снегот сега може го красат врвот на К2 во зима, но многу гладни алпинисти остануваат во базниот камп со амбиции да го делат триумфот. Ни преостанува уште 40 дена акција.

Претходен написи
К2: Првата фотографија од врвот
Следен напис
Нов член во фамилијата skimacedonia