Лаура Тиефентхалер соло на северната страна на Ајгер

Вести

На 25 март 2022 година, австриската алпинистка Лаура Тиефенталер го заврши соло искачувањето на северната страна на Ајгер. Искачувањето на Тиефентхалер е веројатно второто женско соло по револуционерното искачување на Кетрин Дестивел во 1992 година, пред 30 години. Екстремно стабилните услови низ швајцарските Алпи резултираа со невидена серија искачувања на класичната патека Хекмејр од 1938 година на северната страна на Ајгер, од кои највпечатливо е без сомнение самостојното искачување извршено пред два дена од Лаура Тиефентхалер.

Како што претходно беше објавено, Тиефентхалер ја повтори рутата во еден ден на 8-ми март со Германката Јана Морер и базирајќи се на ова знаење, таа реши да сонува за уште поголеми цели. По тоа на 24 март еднаш се обиде соло, но неуспешно. Тиефентхалер се нафрли на задачата, но се изгуби и се повлече при грешка во насоката.

„На 25-ти тргнав во 1 часот по полноќ. Се чувствував добро. Сомнежите магично исчезнаа. Со љубопитноста како моја главна мотивација и знаејќи дека до одреден момент можам да се симнам, се чувствував безбедно да одам да истражувам. Како што напредував, самодовербата растеше. Ги солирав со јаже сите тешки делови и некои кратки секции. Стигнувајќи до Траверс на боговите во 10 часот, знаев дека времето е на моја страна. Забавив, давајќи приоритет на безбедноста пред брзината, и го искачив во 16 часот, надминувајќи ги моите очекувања.

Искачувањето го споделив со 3 други наврски, но главно успеав да се држам на добро растојание од нив, имајќи го типот на искуство што го барав. Ги поминав во долниот дел, поголемиот дел од искачувањето го имав за себе, до излезот, каде од претпазливост солирав со јаже, па дозволив две од екипите да ме поминат назад. Немаше никакви проблеми, бевме љубезни еден кон друг и се забавувавме“ – изјави Лаура.

Пишувајќи на својот Инстаграм профил, Тифентхалер изјави: „ОСМЕЛУВАЈ ДА СОНУВАШ ГОЛЕМО. Уште едно патување во Ајгер – овој пат сама.

Првото самостојно искачување на патеката Хекмер на Северната страна на Ајгер беше изведено на 2/3 август 1963 година од швајцарскиот планински водич Мишел Дарбели. Првото женско искачување беше изведено една година подоцна од Германката Дејзи Вуг со Вернер Битнер од 1 до 4 септември 1964 година, додека првото женско соло беше славно изведено од 32-годишната Кетрин Дестивел од Франција, за 17 часа и во зима, на 10 март 1992 година. Искачувањето на Тиефентхалер на патеката Хекмер е веројатно само второто женско соло по револуционерното искачување на Дестивел пред 30 години.

Претходен написи
Македонските сноубордери сезонава со два златни, два сребрени и шест бронзи
Следен напис
На суд за бесправното градење на бунгалови во Леуново