Монт Еверест повторно ќе се отвори за првите алпинисти по пандемијата

Вести

Стотици алпинисти треба да се вратат на Монт Еверест за прв пат следниот месец под строги услови, бидејќи највисокиот врв на светот повторно се отвора по една година поради пандемијата на коронавирусот. Повеќе од 300 странски алпинисти ќе се обидат да ја искачат планината од 8.849 метри во пикот на сезоната за искачувања, почнувајќи од април, изјави службата за туризам, во споредба со рекордните 381 алпинисти кои се обиделе да го качат познатиот врв истиот период во 2019 година. Оваа бројка на качувачи е и покрај еднонеделниот карантин и сертификат дека алпинистот имал негативен тест за вирусот.

Осум од 14-те највисоки планини во светот, вклучувајќи го и Еверест, се целосно или делумно во Непал, а стотици странски алпинисти годишно придонесуваат со приход од милиони долари. Лукас Фуртенбах од компанијата за водење со седиште во Калифорнија, Furtenbach Adventures, води 22 алпинисти во пет тима на Еверест, вклучително и две експедиции. Некои од неговите клиенти ги одложија плановите за следната година поради ограничувањата на патувањето.

„Имаме многу строг COVID-19 протокол со тесен распоред за тестирање, лекар за експедиција, затворен простор за нашиот тим во базниот камп, протоколи за хигиена“, рече Фуртенбах.

Непал ги затвори своите планини во март минатата година, како дел од строгите мерки за контрола на коронавирусот кој зарази 274.973 лица и предизвика 3.012 смртни случаи досега на национално ниво. Земјата ја започна својата кампања за вакцинација со вакцини на AstraZeneca, подарени од Индија во јануари.

Организаторите на експедицијата велат дека кинеската страна на Еверест, која минатата година беше затворена за странски алпинисти, и оваа сезона ќе остане затворена, што веројатно значи повеќе алпинисти од страната на Непал.

Гарет Медисон од Madison Mountaineering со седиште во САД изјави дека тој е на чело на „големиот тим“ од алпинисти до Еверест во сезоната април-мај.

„Не се плашиме од КОВИД, но ќе преземеме мерки на претпазливост“, изјави Медисон.

Но, не се враќаат сите планинарски компании.

„Не е одговорно време да се водат експедиции со оглед на слабиот здравствен систем на Непал. Последното нешто што сакаме да го направиме е да ги ставиме во опасност нашите алпинисти – или да создадеме ситуација за спасување на планината ако некој се разболи што ќе ги доведе другите во опасност“, рече Адријан Балингер од Alpenglow Expeditions.

Претходен написи
Владата сака да ја одвои Попова Шапка од ЕСМ
Следен напис
Liensberger ја престигна Shiffrin и го прекина 6 годишниот пост на Австрија